četrtek, 28. september 2023
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

torek, 6. junij 2023 ob 07:30, ogledov: 360

Bodoči varuhi gorske narave so spoznavali Pokljuko in dolino Vrata

Avtor: Matej Ogorevc
V soboto, 3. junija je potekal tretji del usposabljanja za varuhe gorske narave in sicer terensko delo na območju Pokljuke in doline Vrata v Triglavskem narodnem parku. Poudarek je bila na vsebinah projekta Vrh Julijcev.

Dopoldanski čas je bil namenjen območju Pokljuke in tematiki zagotavljanja življenjskega prostora divjemu petelinu in drugim koconogim kuram oz. kvalifikacijskim vrstam. Na terenu so udeleženci videli in spoznavali pomen gozdnih presek in sadnji plodonosnih drevesnih vrst. Hkrati so bile predstavljene še druge teme, ki jih vsebuje projekt VrH Julijcev, predvsem namen in funkcija mirnih območij za posamezne živalske vrste. Vodenje in vsebinsko razlago je izpeljala Brigita Oblak, Zavod za gozdove Slovenije. Pri temah Triglavskega narodnega parka je svoje dodala Irena Mrak.

Ob avtobusnem prevozu s Pokljuke v Vrata je bil čas izkoriščen za predstavitev vsebin množičnega obiskovanja gora, negativnih vplivih in primerih upravljanja z obiskom v Triglavskem narodnem parku. Predstavljena je bila tudi vsebina akcije Peš iz dolin do višin. Vsebine je predstavila dr. Irena Mrak.

Dolina Vrata je poligon za vsebine o naravi in procesih v naravnem okolju. Udeleženci so se razdelili v dve skupini, ki sta se zamenjali pri spoznavanju vsebin. En sklop vsebin je bila Geodiverziteta in njeno varovanje na območju TNP. Predavanje je vodil Andrej Novak, sodelovala pa je tudi Irena Mrak.

Drugi skop vsebine je bila raba in varstvo gozdov na območju TNP s poudarkom na varovalni funkciji gozdov. Vsebine je predstavil Aleš Poljanec. V tem vsebinskem sklopu je bila predstavljena tudi tema funkcija in vključevanje varuhov gorske narave pri delovanju planinskih društev. Vsebine je predstavil Marijan Denša.

Enodnevne terenske ekskurzije se je udeležilo 20 tečajnikov za pridobitev naziva varuh gorske narave. Terenski del tečaja je bil izveden kot aktivnost v sklopu projekta VrH Julijcev.


Fotogalerija

 Arhiv KVGN PZS

 Arhiv KVGN PZS1 / 8

 Arhiv KVGN PZS2 / 8

 Arhiv KVGN PZS3 / 8

 Arhiv KVGN PZS4 / 8

 Arhiv KVGN PZS5 / 8

 Arhiv KVGN PZS6 / 8

 Arhiv KVGN PZS7 / 8

 Arhiv KVGN PZS8 / 8

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije