sobota, 9. december 2023
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

ponedeljek, 6. november 2023 ob 07:00, ogledov: 577

Kako planinci skrbimo za ohranjanje narave in še posebej voda ob obisku gora?

Avtor: Manca Ogrin
Visokogorski svet ob vsej svoji mogočnosti je v resnici zelo občutljiv za različne spremembe, ki jih v ta prostor vnaša človek. Planinska zveza Slovenije in planinska društva v svojem temelju vedno in povsod poudarjajo pomen odnosa do prostora, ki ga obiskujemo. V nekaj kratkih napotkih smo zbrali ključne poudarke za ohranjanje narave in še posebej voda.
1. Pred odhodom preverimo aktualne razmere v gorah (stanje poti, vreme, delovanje koč) in pripravimo ustrezno opremo.
2. Za spanje v kočah predhodno uredimo rezervacijo.
3. Hodimo po označenih planinskih poteh.
4. Smeti odnesemo s seboj v dolino.
5. Tudi ostankov hrane, še posebej olupkov in ogrizkov, ne odvržemo v naravo.
6. Za seboj puščamo čim manj sledi in smo tihi obiskovalci gorskega miru.
7. V kočah porabimo čim manj vode. Spoštujemo pravila v kočah, saj si oskrbniki po najboljših močeh prizadevajo za ustrezno udobje v visokogorskem svetu.
8. V jezerih, mlakah in kalih v visokogorju se ne umivamo in kopamo. Tudi naši štirinožni spremljevalci se tega pravila držijo.
9. Ne hranimo prostoživečih živali.
10. Za prihod uporabimo javni prevoz oz. vozila parkiramo na urejenih parkirnih mestih.

V desetih točkah smo zbrali tista najbolj ključna dejanja, ki prispevajo tako k naši varnosti kot tudi k odgovornemu obisku narave. Gore in narava nam prinašajo veliko veselja in nas bogatijo, zato naj bodo naša dejanja odraz spoštovanja do narave in da bodo tudi prihodnje generacije lahko užile lepote slovenskih gora!

foto_Vesna_Stanic
Kako planinci skrbimo za ohranjanje narave in še posebej voda ob obisku gora? (foto Vesna Stanić)

Za več informacij so partnerji v projektu VrH Julijcev - Izboljšanje stanja vrst in habitatnih tipov v Triglavskem narodnem parku pripravili praktične napotke za obiskovanje v letni in zimski sezoni:


Prispevek je nastal v projektu VrH Julijcev - Izboljšanje stanja vrst in habitatnih tipov v Triglavskem narodnem parku. Planinska zveza Slovenije je eden od devetih partnerjev projekta, ki ga vodi Javni zavod Triglavski narodni park. Vaš odgovoren obisk narave Triglavskega narodnega parka prispeva k ohranjanju izjemne narave edinega nacionalnega parka v Sloveniji.

Projekt VrH Julijcev - Izboljšanje stanja vrst in habitatnih tipov v Triglavskem narodnem parku sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije