ponedeljek, 26. februar 2024
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sreda, 6. december 2023 ob 11:30, ogledov: 807

Spoštljivo in odgovorno obiskovanje gora pozimi | zgibanka

Avtor: Manca Ogrin
Planinska zveza Slovenije je v okviru projekta Vrh Julijcev pripravila novo zgibanko Spoštljivo in odgovorno obiskovanje gora pozimi, s katero pojasnjujemo razloge, ki so pomembni za varstvo vrst v gorah in hkrati nagovarjamo obiskovalce gora, kako se vesti v gorah pozimi. Držimo se označenih in ustaljenih poti ali prog. Izogibamo se predelom, ki jih živali uporabljajo za počivanje in prehranjevanje. Pomembno je, da ne povzročamo nepotrebnega hrupa, če nas spremlja pes, pa naj bo vedno na povodcu.
zivali_pozimi


Spoštljivo in odgovorno obiskovanje gora pozimi

  1. Na vsako turo se ustrezno pripravimo že doma, tako da preučimo snežne in vremenske razmere, izberemo primerno opremo ter načrtujemo traso poti, ki je varna in ne poteka skozi ali v bližini mirnih območij, kjer zimsko obiskovanje ni dopustno. Če smo neizkušeni, se odločimo za vodnika, ki ima vse potrebne licence za zimska vodenja.
  2. Pozimi se držimo označenih in ustaljenih poti ali prog, še zlasti v gozdu in na gozdnih robovih. Živali se na določenih območjih navadijo na prisotnost človeka in se počasi umaknejo v mirne predele.
  3. Izogibamo se predelom, ki jih živali uporabljajo za počivanje in prehranjevanje, kot so sončni skalni in nezasneženi predeli.
  4. Pri smučanju v redkih macesnovih sestojih gibanje čimbolj omejimo na traso poti. Zelo verjetno v teh predelih prezimujejo ruševci v svojih snežnih luknjah. Če se približamo skrivališču, ptico prepodimo iz njega. To je za žival zelo stresno, saj si mora ponovno narediti luknjo in nadomestiti izgubljeno energijo.
  5. Pomembno je tudi, da ne povzročamo nepotrebnega hrupa, kot so vriskanje, kričanje ali glasna glasba. Navdušenje nad zasneženo pokrajino lahko izrazimo tudi na drug manj moteč način.
  6. V primeru spremstva psa naj bo ta vedno na povodcu.

PDF Spoštljivo in odgovorno obiskovanje gora pozimi | zgibanka SLO
PDF Respectful and responsible behaviour in wintertime mountains | leaflet ENG
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije