ponedeljek, 26. februar 2024
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

ponedeljek, 5. februar 2024 ob 00:00, ogledov: 225

Mokrišča v gorskem svetu (Ob svetovnem dnevu mokrišč)

Avtor: Dušan Prašnikar
Večinoma povezujemo mokrišča (wetland = mokra zemlja) z nižje ležečimi predeli našega planeta, kot so območja obalnega pasu morij, delte in porečja velikih rek, močvrja, barja, logi in podobno, seveda pa so mokrišča tudi v gorskem svetu, mnoga tudi zelo visoko. Jezero Tikitaka, npr., ki v svojih obalnih delih vsebuje različne tipe mokrišč, se nahaja na višini 3.800 metrov (meri pa več kot štiri Slovenije).
V naših gorah imamo številna mokrišča, od pohorskih do pokljuških visokih barij in jezer do visokogorskih jezer, če omenimo samo najbolj znana. Najvišje leži na višini 2.154 metov nad morjem. Seveda jih najdemo tudi drugod v gorskem svetu, npr. na Smrekovškem pogorju sta dve, eno na savinjski in drugo na koroški strani. Tudi tekoče vode bogatijo in krasijo naše gore, najbrž najlepši je potok na Malem polju.
Poleg teh je v naših gora neprešteta množica mlak, močvirij, močvirnih travnikov, kalov, virov in drugih oblik mokrišč, vsa pa pestrijo (gorsko) naravo in lajšajo naše bivanje in delo v gorskem svetu. Samo spomnimo na obilje vode pri Vodnikovem ali Kocbekovem domu ter vire in kale, ki omogočajo obstoj pašnih planin.
Da so zaradi nas, obiskovalcev tega prelepega sveta, tako neposrednih in posrednih vplivov in seveda tudi zaradi vplivov iz doline, ki jih v gore prinese veter, gorska mokrišča ogrožena, je splošno znano. Najlepša gorska jezera in jezerca postajajo mlake in izginjajo. Naša naloga je, da njihovo onesnaževanje zaustavimo. Naše življenje je neposredno odvisno od mokrišč, tudi od tistih v gorah. Življenje redkih in ogroženih rastlin in živali pa še bolj.
Preberete lahko tudi to, zanimivo je:

Fotografija: okroglolistna rosika, avtor Dušan Klenovšek
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije