četrtek, 18. julij 2024
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

ponedeljek, 12. februar 2024 ob 00:00, ogledov: 523

Pohod ob Muri ob svetovnem dnevu mokrišč

Avtor: Dušan Prašnikar
Ob svetovnem dnevu mokrišč (ki je 2. februarja) je pod geslom »čas je za obnovo mokrišč« v nedeljo, 4. 2. 2024, potekal pohod ob levem bregu reke Mure.

Ob svetovnem dnevu mokrišč (ki je 2. februarja), je pod geslom »čas je za obnovo mokrišč« v nedeljo, 4. 2. 2024, potekal letošnji pohod ob  levem bregu reke Mure. Lahko rečemo, da je to bil dan za Muro, ki smo se ji poklonili s hojo ob njenem bregu, logih in rokavih.

Dogodek je bil načrtovan s strani KVGN in odsekov varstva narave planinskih društev Podravja, usklajen z avstrijsko gorsko in naravno stražo (L.E.I.V.) in Krajinskim parkom Goričko.

Samo s strani planinskih društev Podravja, Koroške in Kozjanskega ter Prekmurja se je ob reki Muri sprehodilo blizu 250 udeležencev. Skupaj se je pohoda udeležilo skoraj 500 udeležencev iz treh dežel, Avstrije, Slovenije in Hrvaške. Iz Slovenije smo bili najštevilčnejši, vendar prijatelji iz sosednje Avstrije niso nič kaj zaostajali po številu udeležencev. Velika večina se nas je poslužila javnega in skupinskega prevoza na kraj dogodka.   

Pohoda se je udeležil tudi predstavnik ministrstva za naravne vire in prostor RS, ki je poudaril pomen in ohranjanje voda, ter številni avstrijski kolegi naravovarstveniki.

V čudovitem, za februar pretoplem vremenu smo pohodniki prepešačili nekaj več kot 14 kilometrov dolgo pot v avstrijskem delu UNSESCO biosfernega rezervata, od jezera Liebmannsee do Donesrsdofa in nazaj. Ob poti je za spremljavo s svojim žuborenjem poskrbela Mura, videti in čutiti je bilo izjemno moč narave v neurju leta 2023, ko je murske loge prečkal orkanski veter, porušil stoletne hraste, jesene in druge vrste dreves, ki rastejo ob Muri in na nekdaj njenem razlivnem območju. 

Živi svet v vodi, ob njej in v poplavnih logih prečiščuje padavine, ki se shranjujejo v gramoznem podtalju in jih črpamo kot pitno vodo.

Čas je, da ljudje, ki ob rekah živimo, in tisti, ki odločajo o naši kakovosti bivanja, spoznajo, se zavedajo, da nosijo zdaj živeči ljudje odgovornost do zanamcev, ki jim bomo pustili prostor bivanja kot dediščino.


Miran Ritonja,

vodja odbora VGN MDO Podravja

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije