torek, 21. maj 2024
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

ponedeljek, 15. april 2024 ob 00:00, ogledov: 158

Utrip z ekskurzije po Župančičevi poti

Avtor: Dušan Prašnikar
Odbor VGN MDO Dolenjska in Bela krajina je 13. 4. 2024 izvedel prvo naravovarstven ekskurzijo v tem letu - Župančičeva po in Krajinski park Lahinja v Beli krajini.

Prva naravovarstvena ekskurzija OVGN MDO PD Dolenjske in Bele krajine v letošnjem letu je bila prepletena z literaturo, zgodovino etnologijo, predvsem pa z naravo. Obiskali smo Zupančičevo pot in Krajinski park Lahinja v Beli krajini. Področje nizkega krasa je prepredeno s številnimi ponikalnicami, vrtačami, udornicami in jamami. V  tem krajinskem parku se je ohranila velika biotska pestrost,  v njem je tudi več naravnih in kulturnih spomenikov ter dva naravna rezervata. Sama pot se nahaja med Dragatušem in Vinico.  Zaradi tega spada ta del Slovenije v Naturo 2000.

Na avtobusu nam je vodja ekskurzije Rozi predstavila Belo krajino in njene značilnosti, pesnika, dramatika, prevajalca in jezikoslovca Otona Župančiča in krajinski park Lahinja, predvsem pa reko Lahinjo in vzorno obnovljene kale ter Nerajske luge. Ne le starejši, tudi mlajši smo se spomnili veliko Župančičevih otroških pesmic in ugank.

V Pustem Gradcu sta nam prijazna domačina razkazala tamkajšnje izkopanine Klepčev mlin in žago, še posebej pa lepo predstavila Krajinski park Lahinjo. V Nerajskih lugih smo se po lesenem podestu sprehodili do ptičje opazovalnice. Bilo nas je veliko, zato so ptice odletele, ogledali pa smo se jih na fotografijah. Najdlje smo se zadržali pri izviru Lahinje, kjer nam je pot prekrižala veliki navadni gož. Ob kalu Krivače, nekdanjem kopu boksita,  smo počivali ob nogometnem igrišču. Bilo je zelo vroče, pot dolga, udeleženci pa utrujeni, zato smo pot zaključili na Hrastu pri Vinici, kamor je voznik pripeljal avtobus.

Utrujeni, a veseli, da smo spoznali ta lepi del narave onstran Gorjancev, smo se v poznih popoldanskih urah vrnili domov polni novih spoznanj in vtisov. Bilo nas je kar 48 iz šestih planinskih društev.

Zapisala vodja OVGN Rozi Skobe

Foto: Rozi in Rudi Skobe

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije