torek, 21. maj 2024
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

petek, 19. april 2024 ob 00:00, ogledov: 407

Naravovarstveni izlet OVGN MDO Ljubljana - PARK PRIRODE UČKA

Avtor: Dušan Prašnikar

Sobota, 13. april 2024 in poln avtobus ter lepo vreme je že zjutraj obetalo prijeten dan. Naravovarstvenega izleta v organizaciji Odbora za varstvo narave pri MDO Ljubljana se nas  je udeležilo 48 članov PD iz kar dvanajstih planinskih društev. Pod strokovnim vodstvom vodnice Marinke Koželj Stepic in vodje Odbora VGN pri MDO Ljubljana, Nevenke Rajhman.

Park prirode Učka je umeščen v sredini masiva Učke in obsega 160km2 .Edinstveni klimatski pogoji omogočajo biološko pestrost. V glavnem gozd, bukve, beli gaber in hrastičje ter črni bor. Znan je lovranski kostanj -maroni, šparglji…; posebnost je tudi učkin zvonček. Učka je eden zadnjih predelov, kjer lahko vidimo beloglavega orla. Med cvetjem zaznamo črnega apolona, gozdnega črnrga okarja, kozličev modrin…Od živalskih vrst pa se tu nahajajo še: divji prašič, gozdna uharica , srnjad, sivi sokol, kače, martinčki.

Na območju Lovranske Drage smo si ogledali še Slap.

Glede na lahko dostopnost in blizu turističnih mest – presenetljivo in pohvalno, nismo videli smeti in nesnage po dobro označenih poteh!

Nevenka Rajhman

OVGN MDO Ljubljana

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije