torek, 21. maj 2024
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

torek, 14. maj 2024 ob 00:00, ogledov: 192

Vseslovenska naravovarstvena ekskurzija Po risovi učni poti na Kočevskem

Avtor: Dušan Prašnikar
Komisija za varstvo gorske narave Planinske zveze Slovenije je dala v svoj letni program dela naravovarstveno ekskurzijo Po risovi poti na Kočevskem. V OVGN MDO PD Dolenjske in Bele krajine smo se nanjo še posebej dobro pripravili.

Z avtobusom in nekaj osebnimi avtomobili smo se v soboto, 11. maja pripeljali skoraj do Koče pri Jelenovem studencu. Ekskurzije se je udeležilo 44 planincev iz 8 različnih planinskih društev, največ pa seveda iz domačega MDO-ja.
Pred kočo so nam kočevski planinci za vse pripravili čaj, tam pa nas je že čakala tudi strokovna vodja ekskurzije Po risovi učni poti Tina Kotnik, univ. dipl ing.. gozdarstva, soavtorica te učne poti in res izjemna poznavalka rastlinstva in živalstva na obširnem območju njene OE, ki obsega kar 118.066 ha, od tega 79 % gozdov. Res strokovno  in hkrati poljudno nam je predstavila pomen teh mogočnih bukovo jelovih sestojev na tem območju, nato pa se je posvetila še res podrobni predstavitvi velikih zveri tega območja, še posebej pozorno, nazorno in poučno pa ponovni naselitvi risa z vsemi njegovimi posebnostmi, od vloge lovca, njegove taktike, fizičnih sposobnostih, načinu lova in prehranjevanja, njegove vloge pri ravnovesju v gozdu, do genetike, ki je ključnega pomena za obstoj te zveri na tem in ostalih območjih Slovenije in preko meja. Način podajanja njenih informacij o risu, ki ga resnično vsestransko pozna, nas je vse navzoče tako pritegnila, da nam je na 500 metrski poti skoraj poldruga ura minila kot bi trenil.

Po ogledu učne poti smo se ob vodenju vodnika iz PD Kočevja, povzpeli še na Mestni Vrh, od koder je bil prelep razgled na Kočevje in Rudniško jezero, seveda pa tudi na gore v ozadju. Krožna pot nas je pripeljala nazaj do koče, kjer smo ob topli malici in osvežilnih pijačah izmenjali vtise in se fotografirali.

To je bil resnično vzorčni primer vrhunsko izpeljane ekskurzije, kot jo je že na avtobusu in nato pred kočo predstavila vodja OVGN pri MDO PD Dolenjske in Bele krajine Rozi Skobe.


Zapisala: Rozi Skobe
Foto: Rudi Skobe

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije