ponedeljek, 26. februar 2024
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

četrtek, 21. avgust 2008 ob 00:00, ogledov: 2652

Sklepna prireditev - predstavitev vodnika POT KARLA IN ŽIGE ZOISA

V sredo, 20. avgusta je bila v Stekleni dvorani Kongresnega centra JGZ Brdo predstavitev vodnika Pot Karla in Žige Zoisa, ki ga je Komisija za varstvo gorske narave pri UO PZS pripravljala kar dve leti.

Pobudo za pot je dal predsednik PZS mag. Franc Ekar. Pot je posvečena obema bratoma Zois, ki sta pred več kot 200 leti živela na gradu Brdo in imata velik pomen za slovensko planinstvo. Karel je kot eden prvih slovenskih botanikov proučeval rastline na območju Kamniško -Savinjskih Alp, Žiga pa je deloval kot znanstvenik, ornitolog in mineralog. Pot je bila odprta že ob Dnevu Zemlje, posvečena pa je bila tudi predsedovanju naše države Evropski uniji.


Pot poteka po že obstoječih markiranih planinskih poteh. Na njih so nameščene informativne table, ki obiskovalce poučijo in opozorijo na naravne vrednote ob poti, o rastlinskih in živalskih vrstah, predvsem pa na pomen obeh bratov baronov za Slovenstvo in naravo v gorah, saj je celotno območje Kamniško - Savinjskih Alp opredeljeno kot pomembno območje izjemne narave in vključeno v evropsko omrežje Natura 2000. Na tem območju so ohranjene tudi nekatere ogrožene in zavarovane rastlinske in živalske vrste in številne naravne vrednote.


Predstavitve planinsko-izletniškega vodnika  so se udeležili avtorji vodnika in ostali sodelavci, ki so pripomogli, da je vodnik izšel,  vodstvo PZS, člani Komisije za varstvo gorske narave, planinske založbe, ljubitelji gorske narave in predstavniki medijev. Načelnica KVGN je spregovorila o pomenu poti, dr. Nada Praprotnik o življenju in delu obeh bratov in o botaničnih zanimivostih ob poti, mag. Franc Ekar o pomenu naravovarstvenih poti in še drugih načrtovanih projektih, dr. Ana Barbič o namenu poti in dr. Milan Naprudnik o odnosu države oz. MOP-a do tega projekta, ki ni zgolj planinski.


Ta projekt Komisije za varstvo gorske narave UO PZS je vodil dr, Milan Naprudnik, pri njem je sodelovala še Komisija za planinske poti z njenim načelnikom Tonetom Tomšetom, velika poznavalka življenja in dela obeh bratov Zois, kustusinja Prirodoslovnega muzeja Slovenije, dr. Nada Praprotnik, strokovnjaki z Zavoda za varstvo narave iz Kranja: ga. Tadeja Šubic, ga. Sonja Rozman in g. Dair Arimaspu. Urednica vodnika je bila dr. Ana Barbič, tehnični urednik pa Avgust Stušek iz planinske založbe.


Vsem se v imenu Komisije za varstvo gorske narave UO PZS najlepše zahvaljujemo za strokovno opravljeno delo, še posebej pa se zahvaljujemo tudi JGZ Brdo oz. Protokolu RS, ki nam je omogočil to predstavitev.


Na zaključku so bile predstavljene tudi obvestilne table, ki bodo nameščene na planinskih kočah in bodo obiskovalce seznanjale o naravnih vrednotah, poleg njih pa tudi kontrolni žigi, ki si jih bodo pohodniki poti odtisnili za spomin na prehojeno pot v vodniček (cena vodnička 11€) ali dodaten kartonček. Izpolnjen kartonček pošljete na Planinsko zvezo Slovenije, Komisija za varstvo gorske narave, Dvoržakova p, p.p.214, 1001 Ljubljana.  Nagrada za v celoti prehojeno pot pa je prelepa značka z logom poti.


Ker je naravovarstvena pot poučna in zanimiva, jo priporočamo predvsem šolski mladini. Moto poti pa je: SPOZNAJTE, OBČUDUJTE IN VARUJTE NARAVNE ZAKLADE NA OBMOČJU POTI KARLA IN ŽIGE ZOISA!

Rozalija Skobe, načelnica KVGN
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije