nedelja, 1. oktober 2023
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

četrtek, 23. april 2009 ob 00:00, ogledov: 2323

Obeležitev Dneva Zemlje 2009

Mednarodni dan Zemlje, 22. aprila,  smo letos planinci počastili z izobraževanjem, saj je namen tega dneva ozaveščanje in skrb za odgovornost za čisto in zdravo okolje. V veliki dvorani Gospodarske zbornice Slovenije v Ljubljani smo poslušali kvalitetno, poučno in zanimivo predavanje z naslovom Podnebne spremembe. Predavala je naša največja strokovnjakinja s tega področja, ki je izredno cenjena tudi v tujini, dr. prof. Lučka Kajfež Bogataj, predstojnica Biotehniške fakultete v Ljubljani ter članica Mednarodnega foruma za spremljanje podnebja v Ženevi. S soprogom sta velika ljubitelja gora in člana PD Kranj. Lansko leto je postala tudi častna občanka mesta Kranj. Naziv ji je Mestna občina Kranj podelila, ker je bila Nobelova so-nagrajenka za delo na področju klimatskih raziskovanj in znanstvenega dela in skrbi za ohranitev »modrega planeta« in življenja na njem.

Predavanje je razdelila v tri sklope:

Kaj vemo (dejstva), kaj predvidevamo in kako lahko pomagamo. Učinki segrevanja v Alpah so še večji. Predvideva se nadaljnjo segrevanje ozračja, večja pogostost in jakost ekstremnih vremenskih pojavov ter svetovno pomanjkanje vode. Dolžnost človeštva je odpravljati vzroke onesnaženja, zmanjšati energijsko intenzivnost. Tudi naša država je podpisala Kiotski protokol, zato je potrebno takoj pristopiti k aktivnostim za zmanjšanje CO2 in še številnih drugih škodljivih plinov.


Planinci smo prepričani, da lahko kot posamezniki na svojem delovnem mestu, v različnih komisijah UO PZS in doma pripomoremo k omejitvi onesnaževanja planeta; tudi s povsem preprostimi ukrepi: energetsko učinkovita gradnja, manj motornega prometa, varčna uporaba vode, bolj preudarna in racionalna potrošnja itd.. Dajemo tudi pobudo za uvedbo javnih prevozov za obiskovanje gora. Avtobusne vozne rede bi bilo potrebno prilagoditi lokacijam za planinske ture. Zavzemamo se tudi za ohranitev visokogorskih vremenskih opazovalnic. Varstvo okolja naj ima prednost pred ekonomsko »računico«.


Najlepše darilo Zemlji za njen dan pa so bile številne očiščevalne akcije na planinskih poteh in v okolici planinskih koč, na ta dan so bil posajena številna drevesa ter še nekatere druge aktivnosti, ki bodo pripomogle k večji naravovarstveni osveščenosti planincev. Želimo živeti v čisti in zdravi naravi, v njej uživati in jo kar najbolj ohranjeno predati našim vnukom.


Dr. prof. Lučki Kajfež Bogataj se iskreno zahvaljujemo za njeno prijaznost in pripravljenost prenašati svoje veliko znanje na planince, prav tako pa tudi vodstvu Gospodarske zbornice za uporabo lepe dvorane.


                                                                                                      Načelnica KVGN:

                                                                                                        Rozalija Skobe

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije