četrtek, 13. maj 2021
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sreda, 30. september 2009 ob 00:00, ogledov: 2123

Svečana podelitev diplom novim varuhom gorske narave

V soboto, 26. septembra 2009, je bila v Pirnatovi koči na Javorniku svečana podelitev diplom  osemnajstim novim varuhom gorske narave sedme generacije usposabljanja po tem programu. Uvod v prireditev je potekal na območju Gore, kjer so nam planinci PD Križna gora in predsednik Društva za varstvo kulturne in naravne dediščine Gora Emil Velikonja pri spomeniku Materi Gora predstavili zgodovino teh krajev ter geografske zna?ilnosti. Slednje je skupaj z gorjanskim cvetjem predstavila  Elvica Velikonja, tudi članica tega društva. Seveda ni manjkal tudi ogled znamenitega Otliškega okna s pogledom na Vipavsko dolino.

V uvodnem delu svečanosti v Pirnatovi koči, ki jo upravlja PD Javornik - Črni vrh, se je v bogatem kulturnem programu predstavil moški pevski zbor, mlad, komaj 7 let star harmonikar in en starejših let g. Plesničar,  o Javorniku, Pirnatovi koči in sploh o planinstvu na tem območju sta spregovorila domačinka, nova varuhinja gorske narave Anka Vončina in predsednik PD Križna gora Dušan Plesničar, tudi nov varuh gorske narave in organizator te prireditve. Vse navzoče sta pozdravila tudi predsednik PZS mag. Franci Ekar, ki je posebej izpostavil pomembnost komisije za varstvo gorske narave in zasluge načelnice za njeno uspešno delovanje ter predsednik MD PD Posočja Gregor Rupnik. Kratek oris letošnjega usposabljanja je podala nato načelnica KVGN Rozalija Skobe, ki je v nadaljevanju predstavila tudi nove varuhe gorske narave, katerim sta diplome o strokovnem nazivu, izkaznice in tokrat prvič tudi značke varuha gorske narave, podelila predsednik PZS in podpredsednik Rudolf Skobe. Vsi novi varuhi so, kot je že tradicija, prejeli tudi majice s posebno oznako VGN.

Tudi ob zaključku svečanosti in še pozno zvečer so zvenele planinske in domoljubne pesmi pevskega zbora, harmonika in ljudska glasbila, zato si tudi za bogato pogostitev, ki so jo zagotovili planinci PD Križna gora, oz. novi varuhi gorske narave s tega območja, vsi skupaj resnično zaslužijo vso pohvalo, saj so prav taka, čeprav manjša planinska društva, ki delujejo v dokaj razseljenem območju, zagotovilo, da  bo planinstvo in varstvo gorske narave na tem območju prisotno tudi v prihodnosti. Kot bi rekel nekdanji podpredsednik PZS Adi, to je bil res pravi planinski praznik.

S to, že sedmo podelitvijo diplom, sta PZS in KVGN povečala število varuhov gorske narave na skupno 144.


Spletna stran Komisije za varstvo gorske narave

Zapisal: Rudolf Skobe

                                                                                              

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije