nedelja, 1. oktober 2023
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sobota, 12. december 2009 ob 00:00, ogledov: 2580

Zbor delegatov Komisije za varstvo gorske narave

Danes, v soboto, 12. decembra 2009, ob 9.30. uri, se je v  Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu, zgodil še zadnji letošnji zbor ene od komisij PZS, tokrat ZBOR DELEGATOV KOMISIJE ZA VARSTVO GORSKE NARAVE.

Na zboru je bilo prisotnih kar 61 udeležencev, med njimi skoraj vsi delegati odborov za varstvo narave in naključno izbrani varuhi gorske narave, poleg njih pa še skoraj vsi člani KVGN pri UO PZS, vsi prejemniki letos prvič podeljenih priznanj dr. Ángele Piskernik in njihovi spremljevalci, predsedniki PD in drugi.

Po dobro pripravljenih gradivih so si točke dnevnega reda zbora, ki ga je vodila Ljuba Brank (izvolitev delovnega predsedstva in organov Zbora KVGN 2009, poročilo o delu KVGN v letu 2009, razprava po poročilu, predstavitev in potrditev programa dela in finančnega načrta KVGN za leto 2010, potrditev finančnega poročila, podelitev priznanj dr. Ángele Piskernik in značk KVGN in predavanje Krajinski park Ljubljansko barje), sledile zelo tekoče in le nekaj pobud za dopolnitev programa je popestrilo kratko razpravo. K temu je prispevala tudi podpora strokovnega sodelavca KVGN Matjaža Šerkezija, ki je skrbel za video predstavitve vseh dokumentov in tudi same komisije ter za vse ostale elemente ureditve prostora, da je zbor v prekrasni dvorani Centra za zaščito in reševanje na Igu, potekal res nemoteno. Vse pripravljene dokumente so delegati zbora potrdili soglasno in ob tem komisijo in njeno načelnico nagradili s pogostimi aplavzi.

Vse navzoče na zboru je v imenu P UO PZS in predsednika PZS pozdravil in nagovoril podpredsednik PZS Rudolf Skobe, ki je poudaril velike uspehe KVGN v zadnjem obdobju, pomen te komisije za planinsko organizacijo in naravovarstveno delovanje v planinskih društvih in meddruštvenih odborih. Vse navzoče je opomnil tudi na to, da je PZS sprejela turno kolesarjenje med svoje dejavnosti z velikim premislekom, zato je potrebno poiskati in negovati predvsem izobraževalni namen tega dejanja  in se skupaj s Komisijo za turno kolesarstvo »boriti« proti nenadzorovanimi in naravi škodljivimi dejanji gorskih in drugih kolesarjev na planinskih poteh in v naravi nasploh.

Čeprav je bil zbor predvsem delovne narave, je največ pozornosti vzbudila prva podelitev priznanj dr. Ángele Piskernik. Njeno delo in razloge za to, da se priznanja KVGN za prizadevno delo pri ohranjanju in varovanju gorske narave poimenujejo ravno po tej prvi slovenski doktorici in znanstvenici botaničnih ved, koroški Slovenki iz Železne Kaple, je predstavila načelnica komisije Rozalija Skobe, utemeljitve razlogov za podelitev posameznih priznanj pa sta izmenično prebirali varuhinji gorske narave iz PD RTV Ljubljana Erika Bizilj in Anja Habjan.

Bronasta, srebrna in zlata priznanja sta podelila najstarejši član KVGN dr. Milan Naprudnik in načelnica KVGN, najvišja priznanja - diplome dr. Ángele Piskernik pa je ob pomoči načelnice podelil podpredsednik PZS Rudolf Skobe.

Priznanja so prejeli:

Bronasto priznanje dr. Ángele Piskernik

- Alojz Gruden, PD Obrtnik
- Dimitrij Zega, PD Obrtnik
- Irena Fekonja, PD Pošta in Telekom
- Vesna Pečar, PD Sežana
- Albin Žnidarčič, PD Sežana
- Anja Habjan, PD RTV Ljubljana in
- Erika Bizilj, PD RTV Ljubljana

Srebrno priznanje dr. Ángele Piskernik

- Marjan Lenart, PD Pohodnik Novo mesto

Zlato priznanje dr. Ángele Piskernik

- Planinsko društvo Poljčane in
- Jože Perše, PD Krka Novo mesto

Diplomo dr. Ángele Piskernik

- Vinko Šeško, PD Lisca Sevnica
- dr. Nada Praprotnik, PD Žirovnica
- dr. Milan Naprudnik, PD Ljubljana Matica
- Marjeta Keršič Svetel, PD RTV Ljubljana in
- Rozalija Skobe, PD Krka Novo mesto in načelnica KVGN

Zbor je bil zaključen z zanimivim predavanjem o Krajinskem parku Ljubljansko barje, ki ga je brezplačno pripravila in izvedla v.d. direktorice Krajinskega parka Ljubljansko barje Barbara Zupanc. V dvajset minutnem premoru pred predavanjem so bili vsi navzoči povabljeni še na priložnosti prigrizek, ki so ga omogočili Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma, Dana - tovarna rastlinskih specialitet Mirna na Dolenjskem in sama KVGN, posebna zahvala pa gre poleg njih, še Ministrstvu za obrambo, Upravi RS za zaščito in reševanje - Uradu za izobraževanje in usposabljanje, ki je omogočilo brezplačno izvedbo tega dogodka v avditoriju Centra za zaščito in reševanje na Igu.


Zapisal: Rudolf Skobe
fotografije: Matjaž Šerkezi

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije