torek, 2. junij 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

ponedeljek, 12. april 2010 ob 00:00, ogledov: 2438

Velikonočnica na Boču obsojena na izginotje

Že nekaj let se podravski planinci, varuhi narave, njeni ljubitelji trudimo, da velikonočnico to močno ogroženo pomladno cvetlico ohranimo.

Po vandalskih posegih, ko so obiskovalci z motikami odnašali velikonočnico iz Boča, so člani PD Poljčane njeno rastišče ogradili in ji zagotovili fizično varovanje v fazi cvetenja in po njem. Kot, da vse to še ni bilo dovolj že nekaj let kmet, ki ima v najem travnike na Boču le te vsako pomlad močno poliva - gnoji z gnojnico. Gnojenje je največja grožnja vsem ogroženim rastlinam, še posebej takšnim, ki ljubijo zelo pusto, stepsko zemljo.  Torej možnosti, da bi se velikonočnica vrnila nazaj na svoje staro rastišče po celotnem Boču ni več. Samo za ograjo, pa ima kljub varovanju, zelo malo možnosti za dolgoročni obstanek. Že lani smo pristojne institucije opozarjali o tem početju, pa se ni zgodilo prav nič. Letos smo protestno pismo dan po Veliki noči naslovili na Ministrstvo za okolje in v njem zapisali, da zavarovani travniki z intenzivnim gnojenjem izgubljajo svojo biotsko pestrost, še posebej pa je zaradi tega neposredno ogrožena velikonočnica. Ministrstvo smo prosili, da preučijo možnosti in v okviru svojih pristojnih služb sprejmejo ustrezne ukrepe za preprečitev nadaljnje škode zaradi intenzivne rabe zaščitenih travnikov. Prav zato, ker se nihče ne odzove obstaja resen strah pred uničenjem te edinstvene rastline. Ko se bo spremenila sestava tal, bo prepozno. Tudi kmeta-najemnika smo opozorili na nevarnost, ki jo povzroča s polivanjem gnojnice, a se za opozorila ne zmeni. Pravi namreč, da je roža za ograjo in da do tja gnojnica ne seže.

Planinci, varuhi in ljubitelji narave zdaj čakamo na prihodnje leto. Če velikonočnice ne bo iz zemlje, takih alarmov, kot smo jih sprožili letos, ne bo več.

                                                                                          Branka  Zemljič
                                                                                        Varuh gorske narave

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...