sobota, 9. december 2023
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

ponedeljek, 12. april 2010 ob 00:00, ogledov: 1994

Osmo usposabljanje za varuhe gorske narave

Tudi v letu 2010 je Komisija za varstvo gorske narave pri UO PZS organizirala usposabljanje za varuhe gorske narave (VGN), ki je tokrat že osmo po vrsti. Da je v naših planinskih društvih čedalje večji interes za naravovarstvena izobraževanja, potrjuje veliko število prijavljenih. Žal smo jih lahko sprejeli le 30, ostali pa se bodo lahko vključili naslednje leto.

Prvi del je v muhastem pomladanskem vremenu potekal 10. in 11. aprila v Planinskem domu pri Gospodični na Gorjancih. V uvodu so udeležence seznanili z živalstvom v gorah in zavarovanimi živalskimi vrstami, Naturo 2000, pomenu varovanja in ohranjanja gozdov, z zaščitenimi območji, naravnimi parki ter metodami in organizacijo dela odsekov za varstvo gorske narave prof. Dušan Klenovšek, Andrej Hudoklin, mag. Hrvoje Oršanič in načelnica KVGN Rozalija Skobe.

Udeležence je prišel pozdravit skoraj ves UO PD Krka Novo mesto, osebje planinskega doma pa je poskrbelo za dobro prehrano in prijetno počutje v izobraževalni sobi doma.

Kljub slabemu vremenu smo se povzpeli tudi Trdinov vrh in obiskali pragozd na Gorjancih. Po končanem usposabljanju so se nekateri« pomladili« z vodo iz studenca Gospodična in se obogateni z novimi znanji vrnili domov.

Drugi del usposabljanja bo potekal na Lisci, tretji pa v Šlajmarjevem domu v Vratih (v območju Triglavskega narodnega parka). Podelitev diplom in nazivov varuh gorske narave pa načrtujemo v začetku meseca septembra, ko bodo kandidati uspešno pripravili svoje seminarske naloge.

Vsem predavateljem se v imenu KVGN zahvaljujem za zanimiva, predvsem pa kvalitetna predavanja.

                                                                                                    vodja usposabljanja
                                                                                                         Rozalija Skobe

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije