nedelja, 31. maj 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

ponedeljek, 24. maj 2010 ob 00:00, ogledov: 1358

Naravovarstveni pohod od Novega mesta do rastišča rumenega sleča pri vasi Gabrje pod Gorjanci ob Dnevu biotske pestrosti, 22. maju

V nedeljo 23. 5. 2010, sta PD Krka Novo mesto in Odbor za varstvo gorske narave pri MDO Dolenjske in Bele krajine organizirala poseben naravovarstveni pohod. Udeležilo se ga je 14 planincev, oziroma ljubiteljev narave, med njimi tudi predsednik društva PD Krka Novo mesto Anton Progar, predsednik MDO PD Dolenjske in Bele krajino Rudolf Skobe, vodja odbora za varstvo gorske narave Rozalija Skobe in dva člana upravnega odbora društva. V skupini so bili kar trije vodniki PZS. Domačinka Fanika Vovk in računovodkinja društva nam je vso pot razkazovala domačo pokrajino in njene posebnosti, za kar smo ji bili zelo hvaležni.

Zbrali smo se v sončnem jutru pred trgovino KZ v Žabji vasi, vasi, v kateri se je rodil Alojz Knafelc, oče naše planinske markacije. Pot nas je nato vodila po gozdni poti do Velikega Slatnika, skozi vas Hrib pri Orehku,  Hrušico  in Kavce, vse do rastišča rumenega sleča. Že v bližini rastišča smo vonjali omamen vonj po vaniliji. Tisti, ki so to znamenito in redko rastlino pri nas videli prvič, so bili očarani nad njeno divjo lepoto. Rozalija Skobe je to endemično rastlino predstavila kar na njenem rastišču. Prešteli smo prašnike in venčne liste, ugotovili na kakšnih tleh uspeva, katera gozdna drevesa so njeni sosedi, predvsem pa kako bi lahko to rastlino in njeno rastišče še bolj zaščitili. Biologi so dokazali, da se je namreč obdržala še iz ledene dobe, zato je naša dolžnost, da jo obvarujemo pred nami ljudmi. Spoznali smo tudi zakaj je potrebno take redke rastline varovati in pomen biotske pestrosti, saj je leto 2010 Generalna skupščina Združenih narodov razglasila za leto biotske pestrosti.

Vreme nam je bilo naklonjeno. Bilo je sončno in toplo, le ob povratku smo se morali zateči za nekaj minut pod streho bližnje zidanice, da je dežna ploha minila.

Med potjo smo prijateljsko klepetali in si izmenjali svoje življenjske izkušnje. Ko pa smo se razšli, smo si obljubili, da bomo naslednje leto ob cvetenju Azaleje pontice (Rhododendrom luteum)  ponovili pohod, nanj pa povabili še naše prijatelje.

                                                                                           Zapisala vodja pohoda
                                                                                             Rozalija Skobe

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...