petek, 31. marec 2023
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sobota, 9. oktober 2010 ob 00:00, ogledov: 3430

Podelitev diplom varuhom gorske narave – 8. usposabljanje 2010

Letos je 10 let od prve ideje za usposabljanje naravovarstvenih strokovnih kadrov v PZS.  Ideja in pozneje realizacija tega strokovnega usposabljanja izhajata z Dolenjske, zato ni naključje, da je bila osma svečana podelitev prav na Dolenjskem. Do sedaj je Komisija za varstvo gorske narave pri UO PZS izvedla že 8 usposabljanj in v njih usposobila 171 varuhov gorske narave, katerih naloga je v PD spremljati in usmerjati različne dejavnosti, ki so v skladu z načeli varovanja gorske narave.

Program, ki je bil 2002 zasnovan, je bil v letu 2004 potrjen s strani Strokovnega sveta RS za šport na Ministrstvu za šolstvo in šport. V letu 2008 je bil na osnovi nekajletnih izkušenj KVGN dopolnjen in seveda ponovno potrjen za štiri leta.


Udeleženci usposabljanja se seznanijo z ohranjanjem narave in naravnih vrednot, s posebnimi varstvenimi območji, tudi z omrežjem Nature 2000 ter Alpsko konvencijo, temeljnem dokumentom za ohranitev Alp, katerega podpisnica je tudi Slovenija, Trenutno pa celo predseduje organom AK.


Udeleženci se na usposabljanju seznanijo  tudi z organiziranostjo in delovanjem KVGN znotraj PZS ter z delovanjem Odborov za varstvo gorske narave pri Meddruštvenih odborih in nalogami in dejavnostmi Odsekov za varstvo narave v PD. Spoznajo gorski naravi prijazne dejavnosti planincev, z nalogami in metodami dela VGN, s predpisi na področju ohranjanja narave, z zavarovanimi območji v gorskem svetu, kulturno krajino, spoznajo značilnosti gorskega sveta, njegovo rastlinstvo in živalstvo ter spoznajo zaščitene in ogrožene rastlinske in živalske vrste. Spoznajo tudi negativne dejavnosti človeka na gorsko naravo s poudarkom na posledicah množičnega obiska gora, ki je vsako leto večji.


Predavanja smo izvedli v planinskih kočah in na praktičnih primerih v naravi. Začeli smo na Gorjancih, nadaljevali na Lisci in zaključili v dolini Vrat. Zaradi velikega števila ur so bila predavanja tudi po cel dan, vendar so kvalitetni predavatelji uspeli vzdrževati motivacijo udeležencev na najvišjem nivoju prav zaradi visoko strokovnih, zanimivih in pestrih predavanj. Še enkrat se vsem najlepše zahvaljujem.


Po uspešno opravljenem pisnem izpitu (opravili so ga vsi udeleženci), so v mesecih julij in avgust nastajale seminarske naloge. Vseh 27 piscev nalog in mentorji so ponovno dokazali, da jim ni vseeno, kaj se dogaja z našo vsak dan bolj ogroženo naravo. Nastale so kvalitetne seminarske naloge, ki bodo velik prispevek na področju varovanja narave za PD, iz katerih udeleženci izhajajo. Nekatere so bile že tudi izvedene v praksi, druge pa še bodo. To je tudi konkreten prispevek PZS, KVGN in novih VGN na področju varovanja in ohranjanja gorske narave.


Vsem diplomantom iskreno čestitam. Ponosni smo na vas. KVGN je tudi s pomočjo vas dosega svoj namen in cilje.


Posebej se zahvaljujem županu občine Šentrupert Rupertu Goletu,  ki podpira naravovarstvene dejavnosti, predsedniku PD Polet Šentrupert Bojanu Brezovarju za pobudo, da bi bila podelitev diplom na Dolenjskem na 11. tradicionalnem pohodu po Steklasovi poti, podpredsedniku Tonetu Tomšetu za vzpodbudne besede, ter posebej predsedniku MDO PD Dolenjske in Bele krajine Rudiju Skobetu za desetleno aktivno podporo projektu VGN in vsem, ki so se udeležili naše svečanosti.


Program usposabljanja je v Evropi edinstven in je požel že vrsto pohval s strani tujih Planinskih zvez, nenazadnje pa ga je v svojem govoru v avgustu, ob odprtju Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani, pohvalil tudi sam predsednik države dr. Danilo Turk.


Načelnica KVGN

Rozi Skobe

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije