petek, 31. marec 2023
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

četrtek, 29. september 2011 ob 00:00, ogledov: 3090

Švica: osem novih naravnih parkov

Avtor: Zdenka Mihelič
Prvi narodni park na območju Alp je bil ustanovljen leta 1914 v Engadinu v Švici, a od takrat dalje v tej državi skorajda ni bilo več prizadevanj za ustanovitev novih širših zavarovanih območij.
Prvi narodni park na območju Alp je bila ustanovljen leta 1914 v Engadinu v Švici, a od takrat dalje v tej državi skorajda ni bilo več prizadevanj za ustanovitev novih širših zavarovanih območij.

Na začetku septembra pa je Zvezni urad za okolje (BAFU) podelil varstveni status osmim regijskim naravnim parkom, saj za ustanavljanje novih parkov od leta 2007 tudi obstaja ustrezna pravna podlaga.

V Švici je danes poleg Švicarskega narodnega parka na meji z Italijo še dvanajst parkov nacionalnega pomena, pet naravnih parkov pa je v ustanavljanju. Ti sicer izpolnjujejo vse naravnoprostorske in pokrajinske pogoje, ki so nujni za ustanovitev naravnega parka, nimajo pa še soglasja lokalnega prebivalstva. Tudi v Ticinu se ukvarjajo z ustanavljanjem novega narodnega parka (Parco nazionale del Locarnese) in BAFU mu je že podelil status kandidata.

Če seštejemo površino dvajsetih zavarovanih območij, ki že obstajajo ali pa so še v ustanavljanju, lahko ugotovimo, da je ta velika kot površina kantona Graubünden. Ali povedano drugače: okoli 20 odstotkov švicarskega državnega ozemlja so zavarovane parkovne površine. V celotnem alpskem prostoru zavzemajo tovrstne površine 25-odstotni delež.

Viri in več informacij na: http://paerke.ch/de/pdf/medien (nem), www.bafu.admin.ch/paerke/index.html?lang=en (ang).

 

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije