petek, 31. marec 2023
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

ponedeljek, 10. oktober 2011 ob 00:00, ogledov: 2742

Ohranjanje narave in podnebne spremembe

Avtor: Zdenka Mihelič
Osnovno poročilo CIPRE "Ohranjanje narave in podnebne spremembe", ki ponuja pregled naravovarstvenih ukrepov, ki se na območju Alp izvajajo za varstvo podnebja ter za prilagajanje na podnebne spremembe, je odslej na voljo tudi v slovenskem jeziku.
Spreminjanje podnebja močno občuti tudi narava. Gorska območja so na spremembe še posebno občutljiva, zato prav tu pričakujemo največje izgube rastlinskih in živalskih vrst. Številni ukrepi za obvladovanje posledic podnebnih sprememb, o katerih trenutno teče razprava, lahko škodijo naravnemu ravnovesju, s tem pa najpomembnejšemu podnebnemu sistemu, ki nam je na voljo. Varstvo narave in varstvo podnebja se lahko dopolnjujeta. Neokrnjeni habitati lahko bolje vzdržijo posledice podnebnih sprememb kot okrnjeni. Poleg tega sonaravni gozdovi, ohranjena mokrišča in ekstenzivno gojeni travniki izboljšujejo našo bilanco toplogrednih plinov. Kateri so možni načini za uskladitev varstva narave in podnebja, prikazuje CIPRA na 29 straneh svojega poročila in pri tem jasno izrazi svojo najpomembnejšo zahtevo: več narave za boljše podnebje. Predstavljeni so možni ukrepi za prilagajanje in zmanjševanje posledic podnebnih sprememb, obravnavani so trendi, omejitve in konflikti, v obliki konkretnih primerov so prikazane tudi rešitve.

Ostala osnovna poročila iz zbirke compacts v slovenskem jeziku na temo energije, energijsko samozadostnih regij, gradnje in sanacije ter prometa in turizma so objavljena na: http://www.cipra.org/sl/cc.alps/rezultati/compacts.

PDF Cipra compact Ohranjanje narave in podnebne spremembe (1,38 MB)

Vir: Cipra.

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije