ponedeljek, 26. februar 2024
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

torek, 11. oktober 2011 ob 00:00, ogledov: 4328

Odkritje informacijskih tabel na Travniku v snegu

Planinsko društvo Ljubno ob Savinji | 
Avtor: Zdenka Mihelič
Skupina tridesetih planincev in ljubiteljev narave se je v soboto, 8. oktobra, kljub več kot pol metra debeli snežni odeji podala proti Turnovki, vrhu Travnika nad Ljubnim ob Savinji. Tam je potekalo odkritje informacijskih tabel, ki obiskovalcem Smrekovškega pogorja na primeren način posredujejo osnovne informacije o naravnih vrednotah Komna in Travnika.
Pobudnik in organizator namestitve tabel je bila Naravovarstvena zveza Smrekovec, strokovni del, vključno s pripravo vsebine in oblikovanjem, pa so opravili na Zavodu za varstvo narave RS, OE Celje. Prostor za namestitev v razglednem stolpu na Turnovki in na Koči na Travniku je odstopilo Planinsko društvo Ljubno ob Savinji, ki je nesebično in zanesljivo opravilo tudi transport in pritrditev tabel ter pripravilo prisrčno slovesnost. Vsi, ki smo sodelovali, smo prepričani, da bomo s tem korakom mnoge obiskovalce vzpodbudili k prizanesljivejšem odnosu do redkih rastlinskih in živalskih vrst ter drugih oblik dragocene naravne dediščine na tem območju. Hkrati smo ta dan obeležili tudi kar tri oktobrske mednarodne dneve varstva narave kot so Svetovni dan habitata, Evropski dan opazovanja ptic in Svetovni dan varstva živali.

Našo slovesnost pa je žal za kratek čas prekinil glasen hrup motorjev. Sveže zapadel sneg sta za vožnjo po brezpotju v posebej zavarovanem območju Nature 2000 izkoristila tudi dva voznika motornih sani. Eden od njiju je naletel na oviro in tako sta le nekaj metrov pod vrhom obstala ter se nato obrnila ... Do sredine septembra je v Sloveniji potekala javna razprava o osnutku novega zakona o vožnjah v naravi, v katero se je aktivno vključila tudi Naravovarstvena zveza Smrekovec. Želeli bi verjeti, da je bila vožnja z motornimi sanmi po Turnovki ob tej priložnosti zgolj naključje in ne namerna provokacija ...

Odkritje_info_tabel_Travnik_8.10__2___800x600_
Informacijske table na razglednem stolpu na Travniku
Odkritje_info_tabel_Travnik_8.10__1___800x600_
Prvi sneg je na plano žal privabil tudi voznike motornih sani

Irena Brložnik
Foto Lojze Gluk

--------------------------------
Povabilo na odkritje informacijskih tabel

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije