petek, 31. marec 2023
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

torek, 8. november 2011 ob 00:00, ogledov: 3015

Gozd - naš dom

Avtor: Zdenka Mihelič
Naravovarstvena zveza Smrekovec je v mednarodnem letu gozdov 2011 izdala lično zloženko »Gozd - naš dom«, s katero želi obiskovalce Smrekovškega pogorja na kulturen način opozoriti na škodljive vplive prekomernega nabiranja gozdnih sadežev na prosto živeče rastline in živali.
Avtor zloženke je Peter Silovšek, član vodstva zveze, lovec in gobar, med drugim tudi determinator in član Sveta za izobraževanje pri Mikološki zvezi Slovenije. Zloženko je oblikovala Ana Glinšek, diplomantka arhitekture iz Škal.

Zloženka je bila v poletnem času na voljo v planinskih domovih na področju Smrekovškega pogorja, drugi javnosti pa je bila predstavljena 18. oktobra v Galeriji v Šoštanju z uvodnim predavanjem avtorja z naslovom »Nekaj o gobah«. Peter Silovšek je svoje predavanje popestril s prikazom zgovornih fotografij, ob številnih zanimivih informacijah o gobah je opozoril tudi na nekaj osnovnih pravil za nabiranje, kot so uporaba košare, izogibanje nabiranju gob, ki so manjše od 5 cm, puščanje starih in nepoškodovanih tam, kjer so zrastle, spoštovanje največje dovoljene količine 2 kg nabranih gob ... Zelo pomembno pa je tudi gibanje v gozdu, s katerim naj bi čim manj motili prostoživeče živali. Za zaključek je o gobah spregovoril še Anton Polar, znan gobarski strokovnjak iz Ptuja, ki je predstavil tako njihove zdravilne lastnosti kot nevarnost nabiranja strupenih gob in ob tem poudaril pomen njihovega poznavanja. Dogodek je minil v prijetnem vzdušju ... Udeleženci so izrazili prepričanje, da koristnih napotkov do prihodnje »nabiralske sezone« ne bodo pozabili.

Irena Brložnik


© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije