petek, 31. marec 2023
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

torek, 6. december 2011 ob 00:00, ogledov: 3906

Zbor gorskih stražarjev in varuhov gorske narave Dolenjske in Bele krajine

Avtor: Zdenka Mihelič
Leto je naokoli in spet smo se zbrali na rednem letnem zboru gorskih stražarjev in varuhov gorske narave MDO PD Dolenjske in Bele krajine. V Kulturnem centru Semič se nas je 26. novembra 2011 zbralo kar 33, gostilo pa nas je Planinsko društvo Semič.
Kratkemu uvodnemu nagovoru vodje odbora Rozi Skobe je sledila predstavitev PD Semič, ki ga je predstavila podpredsednica Karmen Ivanetič, ki pa vodi tudi odsek za varstvo narave v društvu. Orisala je delovanje društva in odsekov, ki delujejo pod njegovim okriljem. Mnogi uspešni vzponi, preplezane smeri tudi izven naših meja, predvsem pa skrb za ohranjanje narave dajejo društvu poseben pomen v domačem kraju.

Predavanje Mire Ivanovič, univ. dipl. biologije in vodje Zavoda RS za varstvo narave v Novem mestu, je bilo strokovno, zanimivo, predvsem pa nam je dalo veliko novih idej za obisk Bele krajine. Pestrost in številnost naravnih znamenitosti tega dela Slovenije ter pokritost v Naturi 2000, ki obsega 45 %, kar je nad slovenskim povprečjem. Preko 200 kraških jam in brezen, izviri, ki se ohranjajo v prvotnem stanju, ob katerih so tradicionalne kapelice Marije Lurške, ribniki, obzidani belokranjski kali, ekološko občutljiv plitvi kraški svet, nam daje vedeti in nas hkrati zavezuje, da moramo z vsemi naravnimi danostmi ravnati gospodarno in jih ohraniti za naše prihodnje rodove. V reki Kolpi, ki je najbolj ohranjena slovenska reka, živi kar 39 avtohtonih rib. V parku Kočevsko - Kolpa se nahaja 19 ogroženih vrst ptic. V tem pestrem naravnem okolju domujejo številne ogrožene živalske in rastlinske vraste.
Varuhi_narave_v_Semicu_2 Varuhi_narave_v_Semicu_3

Aktivnosti odbora za varstvo gorske narave v MDO je predstavila vodja odbora Rozi Skobe, delo v posameznih odsekih za varstvo narave pa načelniki odsekov v PD.
V naših vrstah je letos 12 novih GS, skupno torej 92, imamo pa tudi že 25 VGN. Skobetova pa nas je seznanila tudi z Uredbo o prepovedi vožnje z motornimi vozili v naravnem okolju.
Ves čas sodelujemo tudi z drugimi odseki v okviru društev in PZS. Izvedli smo dve naravovarstveni strokovni ekskurziji. Prva je bila ogled endemičnega rastišča rumenega sleča pri vasi Gabrje in druga na Ratitovec z namenom prepoznavanja in proučevanja alpskega cvetja.
Letošnje aktivnosti so bile ponovno usmerjene v očiščevalne akcije, predvsem planinskih poti, EKO šole v osnovnih šolah, naravovarstvene aktivnosti na planinskih taborih, strokovnem izobraževanju in ekskurzijah ter izletih.

Za bronasto priznanje dr. Angele Piskernik, ki jo podeljuje KVGN, je bila letos predlagana načelnica odseka za varstvo narave v PD Polet Šentrupert Mojca Starič, ki je aktivni varuh gorske narave že pet let.

Naslednji letni zbor GS in VGN našega MDO bo organiziralo PD Polom Kostanjevica na Krki predvidoma v oktobru 2012.

Sprejeli smo tudi načrt dela za naslednje leto. Delegat za Zbor KVGN pa bo Rozi Skobe.

Po zaključku dnevnega reda je sledila še krajša pogostitev z domačimi belokranjskimi dobrotami (predvsem belokranjsko pogačo s čebulo in slanino). Po receptu se lomi po rezanih poševnih črtah ...

Varuhi_narave_v_Semicu_6 Varuhi_narave_v_Semicu_8

Matjaž Bohinc, VGN
PD Polom Kostanjevica na Krki

Foto arhiv VGN Dolenjske in Bele Krajine
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije