petek, 31. marec 2023
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

četrtek, 12. januar 2012 ob 00:00, ogledov: 3040

Slovenska biosferna območja v otroških očeh

Avtor: Zdenka Mihelič
Vljudno vabljeni na odprtje razstave Slovenska biosferna območja v očeh naših otrok, ki bo v sredo, 18. januarja 2012, ob 19. uri, v Info središču Triglavska roža na Bledu.

V Sloveniji imamo kar nekaj lokacij, kjer se srečujeta izjemna biotska pestrost in trajnostni razvoj. Tako je bil leta 1971 ustanovljen Unescov medvladni raziskovalni program Človek in biosfera - MAB Man and Biosfere z namenom, da se ohranja biološko pestrost in spodbuja trajnostni razvoj.

V Sloveniji je k programu MAB prvi pristopil Triglavski narodni park in leta 2003 pridobil biosferno območje Julijske Alpe. Uspešno sta mu sledila Park Škocjanske jame, ki od leta 2004 upravlja biosferno območje Kras in Kozjanski park, ki ima od 2010 v upravljanju še tretje slovenjsko biosferno območje, Kozjansko in Obsotelje.

Lansko leto je program MAB praznoval 40. obletnico ustanovitve in tako je Park Škocjanske jame s svojo mrežo šol osnoval in razvil idejo o skupni predstavitvi vseh treh biosfernih območji, katere avtorji naj bodo otroci, ki tamkaj prebivajo. Z idejo sta se strinjala tudi ostala dva parka in tako je bil rojen projekt razstave »Slovenska biosferna območja v očeh naših otrok«. Mentorice z učenci iz šestnajstih šol, starih med šest in petnajst let, v koordinaciji šestih dam iz treh Parkov, so ustvarili svojevrstne upodobitve naravnih vrednot in kulturne dediščine s prizori iz načina življenja na teh treh lokacijah svetovnega pomena. Iz MaB območja Julijske Alpe so sodelovale OŠ iz Podbrda, Bovca, Bleda, Bohinja in Gorij.

Po dveh mesecih trdega dela so tako za na ogled nastale mozaične upodobitve.

Na odprtju bodo s kratkim kulturnim programom sodelovali učenci OŠ dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica, OŠ prof. dr Josipa Plemlja Bled in OŠ Gorje.

Vljudno vabljeni!

Triglavski narodni park 

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije