petek, 31. marec 2023
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

petek, 27. januar 2012 ob 00:00, ogledov: 2900

Poziv za naše gore

Avtor: Zdenka Mihelič
Še večje, še hitreje, še naprej - dogme rasti ne morejo ustaviti niti naše gore. CIPRA Francija se je prav zato odločila zbrati zamisli in predloge, kakšen naj bo trajnostni razvoj človeka in gorskega sveta.

Gre za gibanje, ki želi pri ljudeh vzbuditi zavest o skrbnem ravnanju z okoljem: CIPRA Francija, Mountain Wilderness in ANCEF (Društvo za smučarski maraton in gore) želijo s kampanjo "Appel pour nos montagnes"/"Javni poziv za ohranitev naših gora" v ospredje prihodnjih odločitev vnovič postaviti človeka in njegov odnos do narave. Gre za iskanje alternativ prevladujoči nujnosti nenehne ekonomske rasti, ki v enaki meri izvaja pritisk na gore in družbo: "Mehanizmi preteklosti, torej izkoriščanje naravnih virov z omejenega območja, ogrožajo naše sanje in zaradi njih postaja prihodnost gora vse bolj negotova. Tako kot ljudje potrebujejo tudi gore nove perspektive," je zapisano v manifestu kampanje. Gore imajo namreč to, kar ljudje potrebujejo: vodo, mir in lepoto, kar omogoča znanje in sanje. In take osnove za življenje smo dolžni ohraniti. 
Manifest je doslej podpisalo že več kot 5000 posameznikov, med drugimi tudi številne osebnosti, kot so jadralka in predsednica WWF Francija Isabelle Autissier, strokovnjakinja za astrofiziko Pierre Léna in biolog Jean-Marie Pelt. Manifest v francoščini, kdo so njegovi in kako lahko pri tem sodelujete, si preberite na: www.appelpournosmontagnes.org/ (fr).

Vir: CIPRA 
 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije