torek, 27. oktober 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sreda, 8. februar 2012 ob 00:00, ogledov: 2563

Triglavski narodni park in kulturna dediščina

Avtor: Zdenka Mihelič
V zbirki poljudno-strokovnih vodničkov Kulturni in naravni spomeniki Slovenije, ki jih vse od leta 1965 izdaja Zavod za varstvo kulturne dediščine, je izšla 214. številka z naslovom Triglavski narodni park in kulturna dediščina. .

Avtorica besedila je strokovna sodelavka v javnem zavodu Triglavski narodni park Tea Lukan Klavžer. Avtorica začne vsebino z besedami, da je naša domovina lepa in Triglavski narodni park je kot srčika v njej. Razkošje narave z dodano vrednostjo kulturne dediščine in neločljiv preplet obojega je poklonjen presežek.

TNP_knjiga_TNP_in_kulturna_dediscina3Vodniček v uvodnem delu naniza nekaj osnovnih mejnikov nastajanja svetovnih narodnih parkov in v čas umesti slovenska prizadevanja na tem področju. V nadaljevanju bralce z desetimi poglavji popelje k nekaterim izmed skoraj 400 enot nepremične kulturne dediščine Triglavskega narodnega parka, kolikor jih je vpisanih v državni register. Predstavljene poti zaokrožijo s Prelaza Predel po dolini Koritnice, dolini Soče prek Vršiča nazaj na Gorenjsko, obiščejo nekatere alpske doline severovzhodnega dela parka, planoto Pokljuko in Bohinj ter še nekatere planine pod Krnom, dolini Zadlaščice in Tolminke ter se zaključijo s Kneškimi Ravnami. V knjižici so predstavljeni nekateri objekti ob predlaganih poteh.

Publikacijo je sofinanciral javni zavod TNP iz sredstev UNESCO MAB. V naslednjih mesecih bo izšel še v angleškem jeziku.

Dobrih 100 strani obsegajoča knjižica je opremljena s fotografskim gradivom, katerega avtorji so Drago Bac, Tea Lukan Klavžer, Jože Mihelič, Aleš Zdešar, Andy Aungthwin, Tomaž Lauko in Martin Šolar. Podobo bogatijo izbrane stare razglednice iz zbirke Milana Škrabca.

Maloprodajna cena edicije je 7,00 €. Moč jo je kupiti tudi na informacijskih mestih javnega zavoda TNP na Bledu in v Trenti. 
 

 

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...