torek, 27. oktober 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sobota, 11. februar 2012 ob 00:00, ogledov: 2283

V razpravi Okoljevarstveni in naravovarstveni kodeks OKS-ZŠZ

Avtor: Zdenka Mihelič
Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez poziva k javni razpravi osnutka Okoljevarstvenega in naravovarstvenega kodeksu OKS-ZŠZ.

V svojem najvišjem pravnem aktu je OKS-ZŠZ že v uvodnih določbah zapisal, da bo odgovorno skrbel za varstvo okolja. Odgovoren odnos do okolja s strani vseh deležnikov v športu je zapisan tudi v Evropski listini o športu (1992, 10. člen Šport in varstvo okolja), Beli knjigi EU o športu (2007, poglavje 2.8 Podpora trajnostnemu razvoju) ter v Olimpijski listini (2001, člen 2/13).

Zaradi aktivne vloge na področju varstva okolja in zaradi zavedanja, da mora biti spoštovanje trajnostnega razvoja osnova vsake dejavnosti, je OKS-ZŠZ v letu 2011 ustanovil Komisijo za šport in okolje, ki znotraj OKS povezuje in koordinira okoljevarstvene aktivnosti na področju športa. Za predsednika te komisije je bil ob ustanovitvi komisije imenovan član Izvršnega odbora OKS, predsednik PZS Bojan Rotovnik.
 
Osnutek kodeksa je Izvršni odbor OKS obravnaval in soglasno potrdil na svoji tretji seji 31. 1. 2012, sklenili so tudi, da gre dokument v javno razpravo med članice OKS, organe OKS in zainteresirano javnostjo. Komisija za šport in okolje OKS bo potem obravnavala vsa prejeta mnenja in pripravila novo verzijo dokumenta za sprejem na seji IO OKS in nato potrditev na skupščini OKS, ki bo junija 2012.
Za lažjo pripravo osnutka je komisija pregledala tudi primere tovrstnih kodeksov iz tujine in za najprimernejšega ocenili kodeks Olimpijskega komiteja Danske, ki je tudi služil za osnovo pri pripravi dokumenta.

»Glede na to, da je leto 2012 olimpijsko leto in da so Olimpijske igre v Londonu označene za »zelene« menimo, da je to izvrstna priložnost, da največja in najpomembnejša športna organizacija v Sloveniji pridobi svoj Okoljevarstveni in naravovarstveni kodeks,« je dejal predsednik Komisije za šport in okolje OKS Bojan Rotovnik.

Društva in vsi zainteresirani ste vabljeni, da svoje pripombe in predloge pošljete na elektronski naslov: gorazd.cvelbar@olympic.si, oz. po pošti na naslov: OKS-ZŠZ, Celovška 25, 1000 Ljubljana, za Komisijo za šport in okolje do 15. aprila 2012.

DOC Poziv k javni razpravi - Okoljevarstveni in naravovarstveni kodeks OKS-ZŠZ (226 KB)

-------------------------------------
Preberite tudi, kaj je predsednik OKS-ZŠZ dr. Janez Kocijančič v pogovoru za PZS dejal o osnutku Okoljevarstvenega in naravovarstvenega kodeksa OKS-ZŠZ. Med drugim: »Pri nas radi rečemo, da je narava največji in tudi najpomembnejši športni objekt, cela vrsta športov se odvija v naravi. In zato je povsem naravno, da se morajo športne organizacije truditi, da bi obvarovale svoje okolje. Zato je ta prvi korak, sprejem osnutka Okoljevarstvenega in naravovarstvenega kodeksa Olimpijskega komiteja Slovenije po mojem zelo pomemben načelni korak v razvoju naše organizacije. Radi bi se organizirali, vsaj tako smo se opredelili, v organizacijo, ki bo varovala naravo, jo razvijala in ki bo skrbela za njene kvalitetne prvine.«

 

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...