torek, 27. oktober 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

ponedeljek, 27. februar 2012 ob 00:00, ogledov: 3204

Na licenčnem seminarju v Ospu 33 varuhov gorske narave

Avtor: Zdenka Mihelič
V soboto, 25. februarja 2012, se je na licenčnem izobraževanju v Ospu zbralo 33 varuhov gorske narave. Zanimiva predavanja strokovnjakov z različnih naravovarstvenih področij so tečajnike navdušila.

Izobraževanje bi morali opraviti že lani, pa se je izvedba zaradi organizacijskih težav zamaknila v letošnji februar. Sončna sobota je v Osp, kjer je potekalo izobraževanje, privabila številne plezalce, tako da so se tečajniki lahko prepričali na lastne oči, kako priljubljen plezalski cilj so stene Kraškega roba. Licenčno izobraževanje je bilo namenjeno trem naravovarstvenim temam: varstvu narave v naravnih plezališčih, varovanju podzemskih jam in vodotokov ter evropski politiki ohranjanja divjine.

Tomaž Mihelič, strokovnjak za ptice Kraškega roba iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) je predstavil ogrožene ptice, ki si za svoje domovanje izbirajo ravno take skalne stene, kakršne so najbolj všeč tudi plezalcem in pojasnil, kako je mogoče s primerno strpnostjo zagotavljati tako varnost ptic kakor tudi plezalna doživetja. Marko Simič je predstavil občutljivost podzemskega sveta in seznanil tečajnike z različnimi oblikami ogrožanja podzemskih jam, ki so najpogosteje posledica nevednosti in malomarnosti - od odmetavanja odpadkov v brezna do neprimernega umeščanja raznih objektov na kraškem območju. Marjeta Keršič Svetel pa je pojasnila pomen in načela varstva divjine v Evropi. Tema je bila še posebno aktualna, saj so ohranjanje divjine obravnavali konec januarja na posebnem zasedanju poslanci Evropskega parlamenta. Ohranjanje kakovosti divjine je sestavni del programa ohranjanja narave v EU do leta 2010 in to seveda zadeva tudi naš gorski svet. Tečajnike je gostoljubno sprejel pod svojo streho alpinist Silvo Karo, ki je tudi sam predaval - o praktičnih problemih urejanja odnosov med plezalci, lastniki zemljišč in varstvom narave v naravnih plezališčih, pa tudi o svojih izkušnjah z ohranjanjem divjine v Narodnem parku Los Glaciares v Argentinski Patagoniji.

Marjeta Keršič Svetel,
vodja licenčnega seminarja
-------------------------------------------------------------------
Povezana novica:
- Razpis licenčnega seminarja za varuhe gorske narave


Fotogalerija

 foto Marjeta Keršič Svetel

1 / 7

2 / 7

3 / 7

4 / 7

5 / 7

6 / 7

7 / 7

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...