petek, 31. marec 2023
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

četrtek, 15. marec 2012 ob 00:00, ogledov: 3221

Očistimo Slovenijo 2012 - Poziv članom planinskih društev

Avtor: Zdenka Mihelič
24. marca 2012 bo drugič v zgodovini Slovenije organizirana vseslovenska prostovoljska okoljska akcija. Prostovoljci že vse od akcije leta 2010, ko smo skupaj z združenimi močmi očistili Slovenijo v enem dnevu, naprej zbirajo lokacije divjih odlagališč in jih vnašajo v digitalni register.

V soboto, 24. marca 2012, bomo skušali s teh divjih odlagališč odstraniti čim več komunalnih odpadkov. Poleg tega bomo očistili tudi okolice šol, vrtcev, naselij, mest, parkov, vodotokov in sprehajalnih poti.

Projekt se letos širi tudi na globalno raven, in sicer v sklop globalne pobude »World Cleanup 2012«. Slovenski prostovoljci bomo tako del več milijonske množice, ki bo od spomladi do jeseni v preko 70 državah iz celega sveta izvedla enodnevne prostovoljske čistilne akcije.

Torej le še 10 dni nas loči od dneva, ko bomo čistili Slovenijo tokrat pod geslom »Očistimo Slovenijo 2012!«, globalno pa v okviru svetovne akcije »Očistimo Svet 2012!«. Zato vse člane planinskih društev pozivamo, da se v soboto, 24. marca 2012, v čim večjem številu - skupaj z vsemi ostalimi sodelujočimi prostovoljci v okviru vaše občine, krajevne skupnosti - udeležite te enkratne okoljske akcije in tako prispevate, da bo naše okolje nam vsem v ponos. Vabljeni tudi, da v okviru svojih planinskih društev z vašimi člani pripravite svoje akcije čiščenja planinskih poti v vašem kraju in v okolici vaših planinskih koč. Pri tem se povežite z lokalnim koordinatorjem, da bo seznanjen z vašo akcijo. Računamo na lepo vreme ter neznansko pozitivno energijo, usmerjeno v skupni cilj, ki smo jo prebivalci Slovenije dokazali že na prvi taki akciji, 17. aprila 2010.
Ocistimo_SLO_2012_logotipi_s_PZS

Poglavitni namen letošnje akcije »Očistimo Slovenijo 2012« pa ne bo zgolj čiščenje. Končni cilj projekta je, da tovrstne akcije v bodoče sploh ne bi bile potrebne in da bi se vsak od nas začel zavedati, da je najboljši odpadek tisti, ki ne nastane. V preko 30 aktivnostih, ki so se že ali pa se še bodo odvijale do začetka akcije, želimo pokazati, da vsak lahko z majhnimi ukrepi ogromno naredi za to, da bo planet preživel še nekaj generacij.

Hvala za vašo pomoč in lep planinski pozdrav!

Tone Tomše,
podpredsednik Planinske zveze Slovenije

 

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije