ponedeljek, 24. junij 2024
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sobota, 7. april 2012 ob 00:00, ogledov: 3763

Zaključna prireditev akcije Očistimo Slovenijo 2012

Avtor: Zdenka Mihelič
V četrtek, 5. aprila 2012, je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekala zaključna prireditev projekta »Očistimo Slovenijo 2012«, na kateri so bili predstavljeni končni rezultati z letošnje akcije.
Ocistimo_SLO_2012_logoOS_in_PZSLetos je akcija povezala več kot 270.000 ljudi, ki so čistili na približno 3.500 divjih odlagališčih in iz narave odstranili okoli 5.000 ton odpadkov. Sodelovalo je okoli 130.000 otrok in mladine iz 600 osnovnih in srednjih šol ter vrtcev in več kot 4.000 društev, organizacij in podjetij. Od tega se je za dejavno soustvarjanje projekta odločilo tudi prek 200 organizacij, zvez in podjetij. Največja udeležba je bila v občinah Naklo, Velika Polana in Mirna Peč. Organizatorji akcije Očistimo Slovenijo so vsem posebej zaslužnim podelili posebna priznanja.

Partner v projektu »Očistimo Slovenijo 2012« je bila tudi Planinska zveza Slovenije. V akcijo se je organizirano vključilo 57 planinskih društev. Mnogi člani planinskih društev, pa so sodelovali v okviru organiziranih akcij na njihovem lokalnem nivoju.

Zaključno prireditev sta povezovala ambasadorja projekta Katarina Čas in Jure Karas, za glasbeno popestritev je poskrbel Rok Trkaj, za humor pa Tin Vodopivec.

Ob uradnem zaključku akcije je zbrane po video povezavi nagovoril tudi predsednik države Danilo Türk, častni pokrovitelj akcije. V nagovoru je izpostavil, da je civilna iniciativa močno mobilizirala našo družbo za pomemben cilj. Prepričan je, da ne bi bilo dobro, da se akcija nadaljuje na enak način, kot je bila začeta. »Nadaljevati jo moramo na nove načine. Eden izmed njih je ta, da ob letu osorej naredimo veliko konferenco, ki bi povezala vse pomembne dejavnike v Sloveniji za oceno, kako daleč smo prišli v gradnji sistema za predelavo in uničevanje odpadkov, in da ugotovimo, kaj v tem sistemu še manjka,« je izpostavil predsednik države.

Ugotovil je, da je treba v naši družbi storiti še marsikaj. »Želel bi, da bi iz prakse povzeli najboljše rešitve in jih povezali v učinkovit sistem. Potrebujemo sistem, ki bo zagotavljal, da se z odpadki ravna razvoju primerno,« je še dejal dr. Türk. Dodal je, da bo civilna družba še naprej pobudnik, vendar morajo sodelovati tudi država, podjetja in pristojne organizacije.

Vsem, ki ste v akciji sodelovali, najlepša hvala.

Tone Tomše

-----------------------------------------------------------
V spodnji fotogaleriji si lahko ogledate nekaj fotografij čistilne akcije na Golici (v sklopu Očistimo Slovenijo 2012). Vodja akcije Branko Jensterle (PD Jesenice, vodja Odbora za planinske poti MDO PD Gorenjske) je takole napisal: »V 6 ih urah smo štirje očistili vrh Golice, direktno in zimsko pot. Ugotovili pa smo, da je odpadkov zelo malo, eno slabo polno rumeno vrečo smeti smo nabrali.
Našli smo razne higienske robčke, plastično in pločevinasto embalažo pijač, konzerve. Na Hrušici pa smo dobili tudi še uporabno žično vrv.«


Fotogalerija

 foto Branko Jensterle

 foto Branko Jensterle1 / 12

 foto Branko Jensterle2 / 12

 foto Branko Jensterle3 / 12

 foto Branko Jensterle4 / 12

 foto Branko Jensterle5 / 12

 foto Branko Jensterle6 / 12

 foto Branko Jensterle7 / 12

 foto Branko Jensterle8 / 12

 foto Branko Jensterle9 / 12

 foto Branko Jensterle10 / 12

 foto Branko Jensterle11 / 12

 foto Branko Jensterle12 / 12

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije