petek, 31. marec 2023
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

četrtek, 12. april 2012 ob 00:00, ogledov: 6321

Razstava Triglavski narodni park in Alpska konvencija

Avtor: Zdenka Mihelič
Triglavski narodni park in Okoljski center vabita na odprtje razstave z naslovom TRIGLAVSKI NARODNI PARK IN ALPSKA KONVENCIJA in predstavitev direktorja TNP mag. Martina Šolarja o narodnem parku v torek, 17. aprila 2012, ob 17. uri, v prostorih Okoljskega centra, Trubarjeva 50, v Ljubljani.
Razstava Triglavski narodni park in Alpska konvencija bo v Okoljskem centru na ogled do 31. maja 2012.

Triglavski narodni park je potujočo razstavo pripravil v okviru predsedovanja Slovenije Alpski konvenciji v obdobju 2009-2011 z namenom opozoriti na občutljiv alpski prostor, ki je zakladnica pitne vode in prostor izjemne narave in kulturne dediščine.

Razstava izpostavlja Alpsko konvencijo kot novo upanje za Alpe in poudarja skupno odgovornost za iskanje ravnotežja med varovanjem narave in gospodarjenjem z njenimi viri, ohranitev izjemne naravne in kulturne raznovrstnosti v Alpah ter izboljšanje kakovosti življenja za alpsko prebivalstvo.

Triglavski narodni park se je v vsebine predsedovanja vključeval z dejavnostmi za lokalne skupnosti, lokalno prebivalstvo in mladino s ciljem približati vsebine tega mednarodnega sporazuma alpskih držav, spodbuditi njegovo izvajanje v praksi in ozaveščati javnosti o pomenu alpskega prostora.

TNP_in_Apska_konvencija_razstava_17_04_2012_2Alpska konvencija je mednarodna pogodba za varstvo in trajnostni razvoj v življenjskem in gospodarskem prostoru Alp. Ideja o konkretnih ukrepih zavarovanja Alp je nastala zaradi odseljevanja in praznjenja naselij, sprememb v gorskem kmetijstvu in gorskem gozdu, negativnih posledic množičnega turizma in vedno večjih obremenitev z motornim tranzitnim prometom, kar vse spreminja podobo alpskega prostora. Gre za pogodbo posebne vrste, saj je namenjena izrecno območju Alp, kjer živi 14 milijonov ljudi iz osmih držav (Avstrija, Italija, Francija, Švica, Nemčija, Slovenija, Liechtenstein, Monako). Območje Alpske konvencije v Sloveniji pokriva preko 33 odstotkov površine Slovenije, kamor sodi 62 občin in kjer živi 365.620 prebivalcev (18,6 odstotkov prebivalstva Slovenije). Območje Alpske konvencije obišče kar 100 milijonov obiskovalcev letno!

Za uresničevanje dogovorjenih ciljev in ukrepov so sprejeti izvedbeni protokoli za hribovsko kmetijstvo, varstvo narave in urejanje krajine, urejanje prostora in trajnostni razvoj, gorski gozd, turizem, promet, energijo in varstvo tal ter deklaracija o podnebju in o prebivalstvu in kulturi.

Vljudno vabljeni!

Triglavski narodni park

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije