torek, 21. maj 2024
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

ponedeljek, 23. april 2012 ob 00:00, ogledov: 3718

Že tretjo sezono bomo čistili gore in planine

Avtor: Zdenka Mihelič
V soboto, 21. aprila 2012 je bilo na sv. Joštu nad Kranjem (847 m) odprtje, s katerim se je pričela tretja sezona akcije »Očistimo slovenske gore in planine«. Akcija tudi letos poteka pod okriljem Zavarovalnice Triglav d.d.
Start udeležencev se je pričel na parkirišču v Stražišču pri Kranju od koder se je več kot 50 planincev in ljubiteljev narave po različnih poteh podalo na Sv. Jošt. Nabrali so preko 30 vrečk oz dobrih 25 kg smeti. Mobilna ocena teže nabranih smeti je namreč ena od številnih novosti letošnje tretje sezone slovenskega gibanja za čistejše gore. Planinci bomo v novi sezoni združili tudi prijetno s koristnim, tako da bomo krepili prijateljske vezi v organiziranih množičnih akcijah, v katerih bomo istočasno čistili na različnih lokacijah po slovenskih gorah in sredogorju.

Predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Matjaž Rakovec je ob odprtju letošnje sezone na Sv. Joštu vsem planincem zaželel prijetno in varno hojo v hribe in poudaril: "Tudi letošnje leto je za Skupino Triglav v znamenju skrbi za čisto okolje. Letos smo se še posebej posvetili vrednosti, ki je za vse nas najpomembnejša, tako v hribih, kot v vsakodnevnem življenju - to je varnosti. Zato smo uvedli aplikacijo Gorski priročnik, ki bo tisti prijatelj v stiski, ki ga potrebuje vsak planinec. Seveda pa vsem planincem želim odgovorno hojo v hribe - le tako bomo zmanjšali število nesreč v gorah."

Nato sta prisotne na prireditvi pozdravila še Tone Fornezzi - Tof, ki je dolgoletni pobudnik in organizator očiščevalnih akcij, tako v dolini kot v gorskem svetu. In podpredsednik Planinske zveze Slovenije Tone Tomše, ki je planincem zaželel varno hojo in da bi v čim večjem številu sodelovali v letošnji akciji. Za prijetno razpoloženje pa je zaigral svetovni prvak na diatonični harmoniki Miha Debevec.

Z obvezno opremo vsakega planinskega nahrbtnika - bio razgradljivimi vrečkami - se bodo planinci lahko opremili v 35 planinskih postojankah v Julijskih Alpah, Kamniško-Savinjskih Alpah, Karavankah in v sredogorju. Tako bodo planinci tudi med letošnjo planinsko sezono lahko uresničevali staro planinsko načelo - poleg lepih spominov odnesimo s seboj v dolino tudi smeti. Več o akciji lahko dobite na Facebook profilu Očistimo naše gore in na spletni strani www.ocistimogore.si.

V prvih dveh sezonah akcije so planinci prinesli smeti v kar 50.000 vrečkah. Cilj letošnje akcije pa bo poleg ohranjanja čistih gora in narave tudi z dobrim zgledom vzgajati nove odgovorne generacije planincev.

Planinci, odnašajmo smeti s seboj v dolino. Varujmo naše gore, ohranjajmo jih in pazimo nanje.

Tone Tomše
---------------------------------------------------
Povezani novici:
- Očistimo naše gore in planine 2012
- Zaključek akcije Očistimo slovenske gore 2011


Fotogalerija

 foto Tone Tomše

 foto Tone Tomše1 / 4

 foto Tone Tomše2 / 4

 foto Tone Tomše3 / 4

 foto Tone Tomše4 / 4

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije