torek, 27. oktober 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

petek, 1. junij 2012 ob 00:00, ogledov: 2232

Alpe kot baterije za Evropo?

Avtor: Zdenka Mihelič
Odgovor alpskih držav na izzive, ki jih prinaša energetski preobrat, so nove črpalne hidroelektrarne. To pa hkrati pomeni tudi zapostavljanje varstva narave in energijske učinkovitosti.
Na seznamu se je znašla soteska Rena, švicarski veliki kanjon in pokrajina nacionalnega pomena, prav tako pa še 13 drugih lokacij. Švicarska vlada je namreč aprila objavila seznam lokacij, kjer bi lahko gradili velike hidroelektrarne. Vladna stran vidi potenciale predvsem v črpalnih hidroelektrarnah, saj naj bi te energijo dobavljale ravno v času, ko ni sonca oz. ne piha veter - potrebe po energiji so namreč velike. Sicer pa Švica ni edina alpska država, ki načrtuje gradnjo novih črpalnih hidroelektrarn.

Od vodnega stolpa do akumulacijskega jezera Evrope
Kot je razvidno iz skupne izjave treh držav, stavita na črpalne hidroelektrarne tudi Avstrija in Nemčija, ki poleg Švice želita postati "zelena baterija" v srcu Evrope. V ta namen naj bi v Švici poenostavili in pospešili postopek pridobivanja dovoljenj za gradnjo elektrarn in napeljavo električnih vodov. Vse to velja tudi za Bavarsko. V Bavarski strategiji za vodno energijo, ki je bila sprejeta februarja, je zapisano, da bo treba v prihodnje pri presoji razmerja med interesi vodne energije in varstva okolja večji pomen pripisati energetski oskrbi in varstvu podnebja. Bavarska namerava do leta 2021 z vodno energijo pokrivati 17 odstotkov porabe energije, kar pomeni, da bo treba proizvodnjo vodne energije povečati za 14 odstotkov.

Za energetski preobrat je nujen kulturni preobrat
Energetski preobrat pa ne bo uspešen, če bo prišlo le do nadomeščanja enega energetskega vira z drugim, opozarja Društvo za varstvo gorskega sveta v svojem stališču do Bavarske strategije za vodno energijo. "Za energetski preobrat potrebujemo predvsem tudi 'kulturni preobrat', kar zadeva naše ravnanje z energijo". To pomeni, da bo treba temeljito spremeniti porabo energije ter energijsko intenzivnega blaga in storitev. Za Bavarsko je na primer Zveza za varstvo narave izračunala, da bi lahko na ta način do leta 2030 privarčevali 38 odstotkov električne energije.

Viri in več informacij na:
Cipra, www.stmug.bayern.de/umwelt/wasserwirtschaft (de), www.vzsb.de/pdf/VzSB_20120421_SN_Bayr (de), www.news.admin.ch/NSBSubscriber/message (de), www.20min.ch/schweiz/news/story (de), www.20min.ch/schweiz/dossier/atomenergie (de), www.news.admin.ch/message/index (de)

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...