torek, 27. oktober 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

nedelja, 3. junij 2012 ob 00:00, ogledov: 3973

Volk, ris in medved, dobrodošli!

Avtor: Zdenka Mihelič
V Švici bodo lovci, ovčarji in naravovarstveniki sodelovali pri reševanju vprašanj, povezanih z volkom, medvedom ali risom. V Švici živi danes okoli ducat volkov. Lovci, pastirji in naravovarstveniki so se sedaj sporazumeli o skupnih ciljih. Še zlasti je v Apneniških Alpah dobrodošel ris.
Švicarska lovska zveza JagdSchweiz, organizacija Pro Natura, švicarska ovčjerejska zveza in WWF Švica so se nedavno sporazumeli o skupnih načelih in ciljih za ravnanje z medvedom, risom in volkom. Štiri združenja namreč že dve leti iščejo skupni imenovalec v konfliktu, ki se pojavlja med interesi človeka in živali, rezultat njihovih prizadevanj pa je zdaj dokument, ki vsebuje štiri načela, štiri cilje in šest področij delovanja. Eden izmed doseženih ciljev je naravna vrnitev in naravno širjenje omenjenih živalskih vrst na območju Švice. Bilo je doseženo tudi soglasje, da "je pri etabliranih staležih velikih zveri v primeru škode možen regulativni odstrel, če je seveda zagotovljeno preživetje staleža." Na ta način bi omogočili sobivanje živinoreje, lovstva in velikih zveri.

Lovci bodo podprli naselitev risa tudi na območju Apneniških Alp v Avstriji. Vrnitev te živali lovci spodbujajo v sodelovanju z naravnim parkom Apneniške Alpe. Da 90 odstotkov prebivalcev Zgornje Avstrije podpira njihova prizadevanja, je razvidno iz ankete, ki je bila objavljena aprila.
Nasprotno pa so v Franciji maja odobrili odstrel enajstih volkov. Odstrel volkov bo v letu 2013 opravil pooblaščeni lovec, če bo ta živalska vrsta ogrožala zaščitene črede. Odlok uporabljajo v dvanajstih francoskih departmajih, med drugim v departmajih Visoke Alpe in Isère. Lansko leto je bilo izdano dovoljenje za odstrel šestih živali.

Viri in več informacij:
Cipra, www.pronatura.ch/wolf (de), www.actumontagne.com/newsletter-news_2161 (fr), www.kora.ch/news/archiv/20120510_Kalkalpen (de), www.loup.developpement-durable.gouv.fr (fr)

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...