torek, 27. oktober 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

petek, 15. junij 2012 ob 00:00, ogledov: 5200

V Triglavskem narodnem parku letos več rjavih medvedov

Avtor: Zdenka Mihelič
Po podatkih Javnega zavoda Triglavski narodni park se na območju parka letos zadržuje sedem rjavih medvedov. Dva do trije rjavi medvedi se sicer na območju Triglavskega narodnega parka občasno pojavljajo ali pa zadržujejo dalj časa že nekaj desetletij.
Za rjavega medveda pomeni Triglavski narodni park naravno selitveno pot iz osrednjega življenjskega območja Dinaridov proti severu in severozahodu v smeri proti Avstriji in Italiji. Rjavi medved je v Triglavskem narodnem parku več ali manj stalno prisoten na območju Vrsnika in Lepene, v Bohinju (zlasti od Vogla do Črne prsti) in na PoklTNP_medved2012_IMG_0835juki. Predstavljeni podatki so rezultat rednega in sistematičnega zbiranja podatkov, ki ga že vrsto let redno opravljamo v JZ TNP.

Rjavi medved je zaradi ogroženosti strogo zavarovan z domačimi predpisi, mednarodnimi naravovarstvenimi sporazumi in skupno evropsko zakonodajo na področju ohranjanja narave, predvsem z Direktivo o habitatih. Zaradi izjemnega pomena Triglavskega narodnega parka pri naravni širitve te evropsko pomembne vrste je rjavi medved za park tudi kvalifikacijska vrsta v okviru evropskega ekološkega omrežja Natura 2000.

Življenjsko okolje samic rjavega medveda je veliko do 10.000 ha, samci pa uporabljajo do nekajkrat večje območje. Za svoje življenje potrebujejo prostrane gozdove, saj lahko na dan oziroma ponoči prehodijo tudi do nekaj deset kilometrov. Tehtajo od 100 do več kot 200 kilogramov. Medvedi so vsejedi in si hrano iščejo vsak dan, na njihovem jedilniku pa prevladuje hrana rastlinskega izvora, hrana živalskega izvora predstavlja od 15 do 30 odstotkov njihove prehrane in vključuje predvsem poginule živali - mrhovino. Medveda lahko v Sloveniji srečamo v vseh letnih časih. Po podatkih Zavoda za gozdove Slovenije je v državi od 450 do 550 medvedov (na primer v Avstriji jih je le še od 20 do 30). V Triglavskem narodnem parku je bil nazadnje opažen konec letošnjega maja na območju Pokljuke (Lepa Kopišča) ter prve dni junija v okolici Koprivnika in Jelja, kjer je razdejal čebelnjak.

POMEMBNO:

Kaj storiti ob srečanju z medvedom? (priporočila Zavoda za gozdove Slovenije in Biotehniške fakultete, Univerza v Ljubljani)

Informacije o rjavem medvedu lahko med drugim najdete tudi na spletnih straneh Biotehniške fakultete, Univerza v Ljubljani: www.medvedi.si.

Glede na stalno in pogostejšo prisotnost rjavega medveda v Triglavskem narodnem parku opozarjamo obiskovalce da se držijo označenih poti, da se predhodno seznanijo z življenjskimi navadami rjavega medveda, prilagodijo svoje obnašanje možni prisotnosti in srečanju z medvedom in dosledno upoštevajo navodila oziroma priporočila strokovnjakov glede sprejemljivih ravnanj v naravnem okolju. V Triglavskem narodnem parku so zaradi varnosti in ozaveščanja obiskovalcev na nekaterih območjih nameščene opozorilne tablice, ki opozarjajo na prisotnost rjavega medveda.

Triglavski narodni park

TNP_medved2012_IMG_0838
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...