torek, 27. oktober 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

nedelja, 24. junij 2012 ob 00:00, ogledov: 4742

Podnebne spremembe so prizadele tudi rastline

Avtor: Zdenka Mihelič
Segrevanje površja ogroža biotsko raznovrstnost v Alpah. Habitati izginjajo, zajedavci pa ogrožajo celotne gozdove, se glasita ključni ugotovitvi dveh nedavno objavljenih študij s tega področja.
Rastline v visokogorju: Zaradi podnebnih sprememb bi se lahko njihov habitat do konca 21. stoletja zmanjšal za polovico.
Foto J.Vandevoorde/Eenbergwerk.nlCipra_Podnebne_spremembe_vplivajo_na_rastline_jun2012

Naraščajoče temperature in sušna poletja ugodno vplivajo na razvoj zalubnikov, ki ogrožajo smrekove gozdove. Kot so odkrili znanstveniki Univerze v Padovi, ki so alpske gozdove raziskovali v letih 1994-2009, ti zajedavci uničujejo oskrbovanje drevesa z vodo. Škoda za gozdarstvo in ekosisteme je tudi do sedemkrat večja, kot če bi bile smreke zasajene zunaj njihovega dejanskega življenjskega prostora. Poleg tega omogoča zalubnikom manjša količina padavin, da preživijo tudi v višjih legah.

Druga študija pa je ugotovila, da podnebne spremembe povzročajo počasno izginjanje rastlin, ki rastejo v višjih alpskih legah: 40 odstotkov rastlin visokogorskega sveta se bo v bližnji prihodnosti znašlo na območjih, ki niso primerna za trajno preživetje. Le dolga življenjska doba teh rastlin in njihova sposobnost razmnoževanja s pomočjo stolona upočasnjujeta proces izumrtja. Zlasti občutljivo se na podnebne spremembe odzivajo endemične vrste, torej rastline, ki so prisotne samo v določenem delu Alp. Tri od štirih vrst teh rastlin bodo izgubile vsaj 80 odstotkov svojega življenjskega prostora, ker se pač ne morejo preseliti v območja z zanje primernejšimi podnebnimi razmerami.

Viri in več informacij: www.cipra.org/sl (slo), www.springerlink.com/content/v58n0206126p1840 (en), www.greenreport.it/_new/index (it), www.spiegel.de/wissenschaft/natur (de), www.nature.com/nclimate/journal/vaop (en).

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...