torek, 27. oktober 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

petek, 3. avgust 2012 ob 00:00, ogledov: 2556

Ogenj v Alpah 2012 - vabljeni!

Avtor: Zdenka Mihelič
Vabimo vas na letošnji Ogenj v Alpah, ki bo v soboto, 11. avgusta, ko bomo ponovno po vrhovih prižgali simbolni ogenj - svečke, kresničke ..., odstranjevali zarast na Malem polju, zvečer pa si v Info srediscu Triglavskega narodnega parka Triglavska roza na Bledu ogledali film Zadnji gorski kmetje v Karpatih ter ob prigrizku razpravljali o pomembnosti Alpske konvencije kot instrumenta za kakovostno zivljenje v Alpah. Vabljeni!
Vsako leto, drugo soboto v avgustu, zagorijo številni ognji in kresovi vzdolž Alp, od Dunaja do Nice. Ogenj je od nekdaj simboliziral svetlobo, upanje, življenje. V Alpah je bil simbol komunikacije med vrhovi, osvetljeval je poti, oznanjal je pretečo nevarnost. V današnjem času na ta večer ogenj pomeni simbol varovanja Alp, ki se ga zavedamo v vseh alpskih deželah.

Zato že vrsto let vsi, ki nam ni vseeno za okoljske probleme, na ta dan združimo moči in s kresom, baklami ali svečami opozorimo na nevarnosti, ki prežijo na alpski svet.

Slovenija že od leta 2004 sodeluje v tej akciji (ki sicer v Alpah poteka že od leta 1986). V soboto, 11. avgusta, in v vsem avgustu, se bomo čez dan in zvečer povzpeli na vrhove, s čimer bomo opozorili na nezadostno izvajanje Alpske konvencije. Akcija 'Ogenj v Alpah' nas spodbuja, da se zavemo tudi prihodnosti in naših zmožnosti pomoči in vključevanja v trajnostni razvoj.

KAKO LAHKO SODELUJEMO

Pozivamo vse planince, ljubitelje narave, planinska društva, občine, lokalne iniciative, nevladne organizacije in vse ostale zainteresirane, da se pridružite ozaveščanju in opozarjanju na pomembnost kvalitetnega življenja v gorskih območjih ter na simbolni načinprižgete 'ogenj' - prižgete npr. svečo ali novoletne kresničke na svojih avgustovskih (ne samo v soboto, 11. avgusta) pohodih, vzponih, potepih ali izletih. Idej je nešteto, vsako društvo, družba prijateljev, družina, vsaka skupina lahko doprinese veliko že samo z enim pohodom v mesecu avgustu.
Če se odločite in boste sodelovali, naredite na vrhu skupinsko fotografijo in nam sliko s podatkom, kje ste bili in koliko vas je bilo, pošljite na e-naslov: slovenija@cipra.org

Pridružite se nam tudi na osrednjem dogodku v soboto, 11. avgusta, ki ga bo sestavljala delovna akcija odstranjevanja zarasti na Malem polju ter večerna prireditev na Bledu. Zaradi lažje organizacije prosimo, da svojo udeležbo sporočite do srede, 8. avgusta, na e-naslov: slovenija@cipra.org.

Večerna prireditev in srečanje z mediji bo v Info središču TNP Triglavska roža na Bledu, v soboto, 11. avgusta 2012, ob 20. uri. Ogledali si bomo film 'Zadnji gorski kmetje v Karpatih' ter multivizijo 'Za Alpe'. Sledila bo razprava ob prigrizku v obliki odprtega prostora o pomenu Alpske konvencije za življenje v Alpah. Ob 21. uri bomo simbolno prižgali ogenj. 

Za vsa vaša posredovanja tega povabila naprej in SODELOVANJE - že vnaprej hvala.

CIPRA Slovenija, Triglavski narodni park in Planinska zveza Slovenije

Ogenj_v_alpah2012_spodnje_slikce_vabilo

 

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...