petek, 28. februar 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

petek, 3. avgust 2012 ob 00:00, ogledov: 5227

Jutri - Dan Alpske konvencije in kolesarjenje v Vrata

Avtor: Zdenka Mihelič
Vabimo vas 3. Dan Alpske konvencije z osrednjim dogodkom v soboto, 4. avgusta 2012, ko organiziramo rekreativno kolesarjenje iz Mojstrane v dolino Vrata pod Triglavsko severno steno in bogat spremljevalni program pri Slovenskem planinskem muzeju. Večer pred tem, v petek, 3. avgusta 2012, pa bo v SPM potekal posvet z naslovom Alpska konvencija in primeri dobre prakse, ki ga bomo zaključili s Filmom o Triglavskem narodnem parku in multivizijo Za Alpe. Vsi dogodki so BREZPLAČNI. Vljudno vabljeni!
P R O G R A M

Petek, 3. avgust 2012, ob 17.30, v Slovenskem planinskem muzeju

Posvet Alpska konvencija in primeri dobre prakse
17.30  pričetek posveta Alpska konvencija in primeri dobre prakse
Predavatelji:
- Janez Bizjak (Inštitut Alpe) - splošno o Alpski konvenciji
- mag. Tanja Bogataj (Ministrstvo za infrastrukturo in prostor) - aktivnosti Slovenije v času predsedovanja Alpski konvenciji
- dr. Matej Ogrin (CIPRA Slovenija) - primeri dobrih praks
- mag. Martin Šolar (TNP) - Triglavski narodni park in Alpska konvencija
- primeri dobrih prask na temo trajnostne mobilnosti
20.00  zaključek posveta in odmor za osvežitev
21.00  predstavitev Filma o TNP in multivizije Za Alpe - na velikem platnu pred Slovenskim planinskim muzejem (V primeru slabega vremena bosta projekciji v SPM.)

Sobota, 4. avgust 2012, ob 8. uri, pred Slovenskim planinskim muzejem in v njem

Dan Alpske konvencije: Po alpskih dolinah s kolesom - v dolino Vrata!
8.00-8.45          prijava kolesarjev pred Slovenskim planinskim muzejem v Mojstrani
9.00                   pričetek rekreacijskega kolesarjenja v Vrata (krajše kolesarjenje do Peričnika)
13.00                 prihod kolesarjev nazaj pred Slovenski planinski muzej in pozdravni nagovori
14.30                 prikaz gorskega reševanja v ostenju Grančišča nasproti Slovenskega planinskega muzeja

Spremljevalni program pred Slovenskim planinskim muzejem v Mojstrani:
9.30-16.00         - delavnice za otroke, plezalna stena
                           - tržnica kmetijskih pridelkov in izdelkov domače obrti
                          - predstavitev dejavnosti CIPRE Slovenija, društva za varstvo Alp, Planinske zveze Slovenije, Triglavskega narodnega parka in drugih nevladnih organizacij
ob 10.00, 13.30 in ob 16.00 predvajanje filma Klic z gora v Slovenskem planinskem muzeju
od 11.00 do 18.00 Poletje na Pocarjevi domačiji (Zgornja Radovna, Info točka TNP): ogled domačije in predvajanje multivizije Za Alpe in novega predstavitvenega filma o TNP

V primeru slabega vremena prireditev v soboto, 4. avgusta 2012, odpade.

Več podatkov o aktivnostih v petek in soboto, 3. in 4. avgusta 2012:

REKREATIVNO KOLESARJENJE V DOLINO VRATA:
Kolesarji se lahko odločilo za daljše (A) ali krajše kolesarjenje (do slapa Peričnik, B).
Prijave: 4. avgusta 2012, od 8.00 do 8.45, pred Slovenskim planinskim muzejem.
Start: 4. avgusta 2012, ob 9. uri, izpred Slovenskega planinskega muzeja.
Prispevek udeleženca: udeležba na kolesarjenju je na lastno odgovornost in za vse udeležence brezplačna.
Udeleženci prejmejo: majico dogodka, osvežitev na dveh mestih (pri slapu Peričnik in v dolini Vrata), brezplačni ogled Slovenskega planinskega muzeja, filma Klic z gora in projekcij na Pocarjevi domačiji v Radovni.
Zahtevnost kolesarjenja:
A: Po dolžini in glede na podlago je izlet lahek, razen klanca Kreda. Klanec Kreda je sicer asfalten, a je zelo strm (do 25-odstoten) in se ga je potrebno lotiti počasi, tako na vzponu kot na spustu. Ker bo morda potrebno del klanca prepešačiti, odsvetujemo kolesarske čevlje s plastičnimi podplati.
B: lahko kolesarjenje, primerno za vse vrste koles.
Višinska razlika: A: 340 m, B: 100 m.
Dolžina kolesarjenja (vzpon in spust): A: ca. 20 km, B: 9 km.
Obvezna oprema: gorsko/treking kolo na prestave z dobrimi zavorami oz. za B - vse vrste koles, dobre zavore, kolesarska čelada, prva pomoč, za A čevlji z nedrsečimi gumijastimi podplati, po možnosti rezervna zračnica, zračna tlačilka.

V času kolesarjenja bo urejena premična zapora ceste Mojstrana-Vrata.

Dostop z železniške postaje na Jesenicah do Mojstrane;  vlak Ljubljana (odhod ob 6.55) - Jesenice (prihod ob 8.12) ima prostor za kolesa. Dolžina: 10,5 km. Višinska razlika: 80 m. Potreben čas: 30-40 min umirjene vožnje.
-------------------------------------------------------------------------------------------------

FILM O TRIGLAVSKEM NARODNEM PARKU in multivizija Za Alpe:
Nov promocijsko predstavitveni film o TNP predstavlja vedute, značilnosti in posebnosti zavarovanega območja ter življenja v njem. TNP je iz različnih perspektiv prikazan v vseh letnih časih. Poudarek je na Triglavu - osrednjem simbolu parka in dolinah, ki se s Triglava spuščajo na vse strani. Film traja 12 minut.
Multivizija z naslovom Za Alpe je avdiovizualna predstavitev, v katero je vključenih več kot 400 izjemnih fotografij iz 60 zavarovanih območij v Alpah. Pripravo je koordinirala mreža zavarovanih območij v Alpah ALPARC. 21-minutna multivizija prikaže raznolike podobe alpskega sveta, pokrajin, običajev, življenja in življenjskih okolij ter možnosti povezovanja na območju alpskega prostora. 

PRIKAZ GORSKEGA REŠEVANJA:
Letos praznujemo 100-letnico organiziranega gorskega reševanja v Sloveniji. Ob tej obletnici in praznovanju so gorski reševalci Društva GRS Mojstrana pripravili prikaz gorskega reševanja v steni Grančišča. Prikaz boste lahko opazovali izpred Slovenskega planinskega muzeja.

FILM KLIC Z GORA:
Film osvetli 100-letni zgodovinski razvoj reševanja v slovenskih gorah in predvsem stanje duha takrat in danes. Gorski reševalci dovolijo vpogled v svoj intimni svet želje pomagati, svet strahov, dilem in odgovornosti. V filmu se meša dokumentarni in igrani pristop, ki gledalcu približa ozadje prave reševalne akcije.

POCARJEVA DOMAČIJA v Zgornji Radovni - Info točka Triglavskega narodnega parka (5 km iz Mojstrane): Muzejsko urejena hiša, ki velja za eno najstarejših domačij v TNP, s svojim videzom in bogato zbirko razstavljenih predmetov pričara obiskovalcu sliko življenja v krajih pod Triglavom od daljnih stoletij do danes. Obiskovalci si bodo 4. avgusta 2012 poleg domačije lahko ogledali tudi predstavitveni film o TNP in multivizijo Za Alpe (od 11. do 18. ure).

DELAVNICE IN PLEZALNA STENA:
Otroci, mali in veliki, se bodo lahko udeležili različnih delavnic: ustvarjali bodo na temo planinstva, se igrali, raziskovali s pomočjo biologinje ter se naučili, kako ugotoviti, katere vrste dreves srečujejo na potepanju po naravi. Najbolj pogumni pa se bodo lahko preizkusili tudi v plezanju na umetni plezalni steni pred Slovenskim planinskim muzejem.

TRŽNICA:
Na tržnici pred Slovenskim planinskim muzejem se bodo v času prireditve s svojimi pridelki predstavili kmetje širšega območja Julijskih Alp, na voljo bodo tudi izdelki domače obrti.

Lepo povabljeni!

Oblikovalci in organizatorji programa 3. Dneva Alpske konvencije v Sloveniji:

Planinsko društvo Dovje - Mojstrana, Triglavski narodni park, Planinska zveza Slovenije, CIPRA Slovenija, Ministrstvo za infrastrukturo in prostor RS, Slovenski planinski muzej, Hiša Pr' Katr'
Dan_Alpske_konv2012_vsi_logotipi_skupaj_splet
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000