petek, 28. februar 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

ponedeljek, 6. avgust 2012 ob 00:00, ogledov: 7147

Nabiranje gob, zelišč in plodov v Triglavskem narodnem parku

Avtor: Zdenka Mihelič
V silni vnemi po iskanju in polnjenju košar vse prepogosto pozabljamo, da je na območju edinega narodnega parka v državi poleg splošnih potrebno spoštovati še posebna pravila in omejitve.
Praviloma z mesecem avgustom v gozdovih Triglavskega narodnega parka nastopi obdobje največje rasti gob ter s tem povezana množični obisk in intenzivno nabiranjem, predvsem na Pokljuki in Mežakli. Prevladuje lljubiteljsko (rekreativno) gobarjenje splošno zanimivih vrst za prehrano, kot so užitni gobani, lisičke in štorovke. Podobno velja tudi za nabiranje drugih gozdnih dobrin (borovnice, maline, ...) in zelišč. V silni vnemi po iskanju in polnjenju košar pa vse prepogosto pozabljamo, da je na območju edinega narodnega parka v državi poleg splošnih potrebno spoštovati še posebna pravila in omejitve.

Zakon o Triglavskem narodnem parku dovoljuje ljubiteljsko ali komercialno nabiranje gob in rastlin le v robnem, to je tretjem varstvenem območju parka. Prvo in drugo varstveno območje, ki predstavljata osrednje območje narodnega parka, sta prednostno namenjena uresničevanju varstva in ohranjanja narave, zato je nabiranje gliv in rastlin na teh območjih prepovedano.

Pri gobah pa je potrebno upoštevati še pogoje, ki jih za nabiranje predpisujejo Uredba o varstvu samoniklih gliv ter predpisi na področju gozdarstva in varstva gozdov, predvsem Pravilnik o varstvu gozdov. Tako posameznik lahko dnevno nabere do največ 2 kg gob, ki morajo biti grobo očiščene že neposredno na rastišču. Pri nabiranju ne smemo uporabljati pripomočkov, ki bi lahko poškodovali rastišče ali podgobje. Nabrane gobe moramo prenašati v zračni in trdi embalaži. Kot začasni obiskovalci gozdov pa se moramo zavedati, da je naša prisotnost v gozdu moteča za v parku živeče živali, zato ne povzročajmo nepotrebnega hrupa in drugih motečih dejavnosti. V primeru kršitev globa znaša najmanj 208,65 evrov.

V obdobju »gobarske mrzlice« pa se praviloma poveča tudi število ugotovljenih kršitev prometnih režimov, predvsem glede parkiranja motornih vozil izven za ta namen predvidenih površin in vožnje po gozdnih cestah, na katerih velja prepoved splošne uporabe.

Tako kot vsako leto v času rasti gob bodo tudi v letošnjem letu naravovarstveni nadzorniki TNP v sodelovanju s pristojnimi inšpekcijskimi službami poostrili nadzor nad spoštovanjem predpisanih pravil. Predvidoma konec avgusta pa bo Javni zavod TNP v okviru akcije »Zmerno je pravo za zdravo naravo« z aktivnim sodelovanjem z gobarskimi društvi organiziral izobraževalno delavnico o pravilnem nabiranju gob na območju Triglavskega narodnega parka.

Pri obiskovanju Triglavskega narodnega parka in narave nasploh ne pozabimo, da smo gostje čudovite, a občutljive narave, ki naj tudi po našem obisku ostane nespremenjena.

Pravila ravnanja v TNP
• Pri obisku v Triglavskem narodnem parku spoštujmo navade in način življenja domačinov.
• Bodimo tihi, da ne bomo vznemirjali živali.
• V narodnem parku ničesar ne puščajmo in ne odnašajmo ničesar razen lepih spominov: gorsko cvetje je najlepše na svojih rastiščih, zato naj tam tudi ostane,
• Odpadke odnesimo s seboj.
• Pse vodimo na vrvici.
• Parkovne poti so namenjene pohodnikom, vožnja s kolesi po njih ni dovoljena.
• Na poti sledimo oznakam na stebričkih in markiranim potem.
• Vozila puščajmo na za to označenih mestih.

Dodatne informacije:
Andrej Arih, sStrokovna služba TNP, Oddelek za naravo
e-naslov: andrej.arih@tnp.gov.si
tel.: 04 5 780 244

PDF Karta z označenimi varstvenimi režimi (6,69 MB)

Triglavski narodni park

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000