petek, 28. februar 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

četrtek, 9. avgust 2012 ob 00:00, ogledov: 2344

Ogenj v Alpah 2012 - PRIŽGIMO po vrhovih simbolne ognje!

Avtor: Zdenka Mihelič
Dragi planinci, ljubitelji narave, planinska društva in vsi skupaj! V soboto, 11. avgusta 2012, vas vabimo, da na SVOJIH pohodih prižgete simbolni ogenj (svečko, novoletno kresničko ali naglavno svetilko) in sodelujte v akciji OGENJ V ALPAH, ko želimo opozoriti na varovanje Alp. Sodelujete pa lahko tudi skozi ves mesec avgust! Srečno in varen korak ter čim več lučk po vrhovih!
Vsako leto, drugo soboto v avgustu, zagorijo številni ognji in kresovi vzdolž Alp, od Dunaja do Nice. Ogenj je od nekdaj simboliziral svetlobo, upanje, življenje. V Alpah je bil simbol komunikacije med vrhovi, osvetljeval je poti, oznanjal je pretečo nevarnost. V današnjem času na ta večer ogenj pomeni simbol varovanja Alp, ki se ga zavedamo v vseh alpskih deželah. Zato že vrsto let vsi, ki nam ni vseeno za okoljske probleme, na ta dan združimo moči in s kresom, baklami ali svečami opozorimo na nevarnosti, ki prežijo na alpski svet.

Slovenija že od leta 2004 sodeluje v tej akciji (ki sicer v Alpah poteka že od leta 1986). V soboto, 11. avgusta, in v vsem avgustu, se bomo čez dan in zvečer povzpeli na vrhove, s čimer bomo opozorili na nezadostno izvajanje Alpske konvencije. Akcija 'Ogenj v Alpah' nas spodbuja, da se zavemo tudi prihodnosti in naših zmožnosti pomoči in vključevanja v trajnostni razvoj.

KAKO LAHKO SODELUJEMO

Pozivamo vse planince, ljubitelje narave, planinska društva, občine, lokalne iniciative, nevladne organizacije in vse ostale zainteresirane, da se pridružite ozaveščanju in opozarjanju na pomembnost kvalitetnega življenja v gorskih območjih ter na simbolni način prižgete 'ogenj' - prižgete npr. svečo, novoletne kresničke ali naglavne svetilke na svojih avgustovskih (ne samo v soboto, 11. avgusta) pohodih, vzponih, potepih ali izletih. Idej je nešteto, vsako društvo, družba prijateljev, družina, vsaka skupina lahko doprinese veliko že samo z enim pohodom v mesecu avgustu.
Če se odločite in boste sodelovali, naredite na vrhu skupinsko fotografijo in nam sliko s podatkom, kje ste bili in koliko vas je bilo, pošljite na e-naslov: slovenija@cipra.org.Fotografije bomo tudi objavili in skupaj preštevali lučke po vrhovih - slovenskih in tujih!

Pridružite se nam tudi na osrednjem dogodku v soboto, 11. avgusta, ki ga bo sestavljala delovna akcija odstranjevanja zarasti na Malem polju ter večerna prireditev na Bledu. Zaradi lažje organizacije prosimo, da svojo udeležbo sporočite do srede, 8. avgusta, na e-naslov: slovenija@cipra.org.

Večerna prireditev za vse in srečanje z mediji bo v Info središču TNP Triglavska roža na Bledu, v soboto, 11. avgusta 2012, ob 20. uri. Ogledali si bomo film 'Zadnji gorski kmetje v Karpatih' ter multivizijo 'Za Alpe'. Sledila bo razprava ob prigrizku v obliki odprtega prostora o pomenu Alpske konvencije za življenje v Alpah. Ob 21. uri bomo simbolno prižgali ogenj. 

Ogenj_v_alpah2012_slika_filma_v_soboto
 
Za vprašanja:
Matej Ogrin, CIPRA Slovenija, 041 612 604, ogrin.matej@siol.net
Tina Markun, Triglavski narodni park, 04 57 80 217 tina.markun@tnp.gov.si
Zdenka Mihelič, Planinska zveza Slovenije, 041 222 358, zdenka.mihelic@pzs.si.

Lepo povabljeni k sodelovanju in tudi na večerni dogodek, v soboto, 11. avgusta!

Ogenj_v_alpah2012_logotipi
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000