petek, 28. februar 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

ponedeljek, 3. september 2012 ob 00:00, ogledov: 2768

Peš na XII. Alpsko konferenco v Poschiavu (31. avgust-4. september 2012)

Avtor: Zdenka Mihelič
Generalni sekretar Alpske konvencije Marco Onida se bo skupaj z nekaterimi člani Sekretariata Alpske konvencije na poti iz pisarne v Bolzanu na konferenco v Poschiavu odpravil peš.
Ministri alpskih držav se bodo zbrali v Poschiavu v Švici za sprejem nekaterih pomembnih odločitev o Alpski konvenciji, mednarodni pogodbi posvečeni trajnostnemu razvoju v Alpah.

Namen pobude peš-pohoda je zbiranje vtisov in ogled dobrih praks lokalnih akterjev ter dvig ozaveščenosti o vprašanjih povezanih s trajnostnim razvojem Alp predvsem pa na področju mobilnosti in prometa.

Pot vključuje 5 dni in 208 km hoje skozi Val Venosta, narodni park Stelvio in Alta Valtellino do Val Poschiave.

Dnevne premike z opisom poti lahko spremljate na tej spletni strani. Tam najdete tudi sprotno posodobljen potek hoje na zemljevidu, spodaj desno pa trenutni položaj Generalnega sekretarja.

Alpska_konv_pes_v_Poschiavo3_9_2012_2Ponedeljek, 3. september, od Passo dello Stelvio/Stilfserjoch do Arnoga
Kot lahko vidite na sliki sneg otežuje prečkanje visokih prelazov, zato Marco išče najboljši in najbolj varen način za dostop do Arnoge danes zvečer. Sledite nam še naprej!

Nedelja, 2. september, od Prato allo Stelvia/Prad do Stilfserjoch-Passo dello Stelvio-Stilfserjoch
Marco je danes ob 16.00 prispel na Stelvio Pass (2758 m), po 5,5 urni hoji od Prato allo Stelvio. Kar precej snega, a k sreči so prelaz zjutraj ponovno odprli.
Začetek poti v nedeljo, 2. septembra, je bil prestavljen zaradi zaprtega Stelvia (nevarnost plazov). Ponovno se je odprl ob 11.30 in razkril prečudovit razgled. Začetek poti je bil prestavljen zaradi zaprtega Stelvia (nevarnost plazov). Ponovno se je odprl ob 11.30 in razkril prečudovit razgled.

Sobota 1. september, Naturno/Naturns - Prato allo Stelvia/Prad am Stilfserjoch
1. september 2012 ob 8.30: zanimivo srečanje z Andreas-om Heideggerjem, županom Naturna/Naturnsa s katerims ta se pogovarjala o politični participaciji meščanov pri aktivnostih, uspešnih pilotnih projektih te občine in trajnostni in obsežni vlogi Alpske konvencije. 

Še eno zanimivo srečanje danes popoldne; z županom Lase/Laas-a, Andreasom Tappeinerjem, ki je hkrati tudi predsednik Gospodarske zbornice Val Venoste/Vinschgau-a. Za razliko od Naturn-a/Naturns-a, katerega prevladujoča gospodarska panoga je turizem, ima Lasa/Laas še vedno močno industrijo, med drugim pridobivanje marmorja.

Petek 31. avgust, Bolzano/Bozen-Naturno/Naturns
Pa pojdimo! Luigi Spagnolli spodbuja Marca Onido, generalnega sekretarja Alpske konvencije, na startu. Pa pojdimo! Generalni sekretar Alpske konvencije je zapustil pisarno v Bolzanu, kjer sta mu srečno pot zaželela župan Bolzana-Bozna Luigi Spagnolli in direktor EURAC-a Stephan Ortner. Čez 50 kilometrov je dosegel Naturno-Naturns.

Vabljeni k spremljanju prehojene poti iz Bolzana do Poschiava ekipe Stalnega sekretariata Alpske konvencije!

Pripravila Zdenka Mihelič

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000