petek, 28. februar 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

torek, 4. september 2012 ob 00:00, ogledov: 2331

Alpski teden 2012: Obnovljive Alpe

Avtor: Zdenka Mihelič
V švicarskem Poschiavu/Valposchiavu od 4. oz. 5. do 8. septembra poteka Alpski teden 2012 z naslovom Obnovljive Alpe. Alpskega tedna, sestanka Združenja za reciprociteto in Skupščine CAA so udeležujejo tudi predstavniki Planinske zveze Slovenije.
Do kakšne mere so Alpe obnovljive?
Na katerih obnovljivih virih lahko Alpe gradijo svojo prihodnost?
Kako lahko trajnostno prihodnost oblikujemo na podlagi preteklih izkušenj in znanja?

Odgovore na omenjena vprašanja bomo iskali na tretjem Alpskem tednu, ki se bo odvijal v Valposchiavu/CH med 5. in 8. septembrom 2012

Prvič v zgodovini Alpske konvencije bo Konferenca držav članic sočasno z Alpskim tednom. S tem, da bosta obe prireditvi v letu 2012 sočasno v Poschiavu, pošilja švicarsko predsedstvo signal, da bi se morale države in organizacije, ki se ukvarjajo z alpskim prostorom, povezati. Alpski teden organizirajo številne opazovalke Alpske konvencije.

Organizatorji so prepričani, da se bo v Poschiavu razvil nov duh vsealpskega in čezmejnega sodelovanja. Da bomo lahko uspešni, se mora sodelovanje osredotočiti na specifične cilje, predvsem na gospodarsko, socialno in ekološko obnovo alpskega prostora z jasnim poudarkom na trajnostnem razvoju. Tema alpskega tedna - »Obnovljive Alpe« - vabi k odkrivanju bogastva možnosti za obnovljivost Alp. V Poschiavu bomo to delali skupaj s tamkajšnjimi prebivalci in strokovnjaki iz vlade, uprave, znanosti in civilne družbe.

Razlog za izvedbo Alpskega tedna v letu 2012 v Poschiavu je, da je dolina Valposchiavo odličen primer, kako regija išče nove možnosti razvoja. Pa ne le zaradi inovativnih načrtov in projektov, temveč tudi zaradi sodelovanja s sosednjimi regijami v Italiji.
Med drugim bodo predstavljeni številni projekti in organizacije, sočasno bodo potekala številna predavanja, seminarji, predstavitve na stojnicah. Alpski teden naj bi postal dogodek, kjer se srečujejo znanstveniki, politiki, okoljevarstveniki in ljudje, ki živijo in delajo ali pa tam preživljajo proste dni.

Alpski teden 2012 poteka v okviru švicarskega predsedovanja Alpski konvenciji. Na Alpskem tednu bodo potekale tudi letna konferenca Omrežja občin "Povezanost v Alpah", 50. seja Stalnega odbora Alpske konvencije in XII. Alpska konferenca, na kateri bodo alpski ministri in ministrice za okolje določili smernice za skupno alpsko politiko. Prav tako pa bo zadnji dan tega dne potekala v Poschiavu skupščina CAA, večer pred tem pa tudi sestanek Združenja za reciprociteto.

Alpski teden je skupna prireditev velikih alpskih mrežnih organizacij in nevladnih organizacij. Organiziran je v sodelovanju z Mednarodno komisijo za varstvo Alp (CIPRA), Omrežjem občin "Povezanost v Alpah", Mednarodnim znanstvenim odborom za raziskovanje Alp (ISCAR), Mrežo zavarovanih območij v Alpah (ALPARC) in Clubom Arc Alpin (CAA).

Več informacij na www.alpweek.org.

Pripravila Zdenka Mihelič

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000