petek, 28. februar 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

ponedeljek, 17. september 2012 ob 00:00, ogledov: 2225

1. Koroški dan trajnostnega razvoja

Avtor: Zdenka Mihelič
V okviru Jesenskega sejma v Celovcu je potekal tudi 1. Koroški dan trajnostnega razvoja, ki ga je organizirala skupina navdušencev pri Alpski konvenciji za Koroško. Glavna tema je bila mobilnost, obremenjenost alpskega prostora s prometom in možne rešitve. Predavatelji so bili iz Nemčije, Avstrije in Slovenije (Andrej Pečjak).
AK_Koroska_sept2012_logoNa Koroškem je zelo aktivno društvo za električno mobilnost, člani imajo skoraj 100 električnih avtomobilov za krajše vožnje, ki se skoraj 90 % polnijo z elektriko iz obnovljivih virov (hidroelektrarne in solarne elektrarne).Mesto Celovec ima 9 twizy-jev, enega E Kangoo-ja, C-zero in 5 i miev-ov, ki so po predhodni rezervaciji na voljo brezplačno za preizkusne vožnje po mestu in okolici. Skupno so prevozili že 167.000 km, anketa pa kaže zmanjšano nezaupanje do električnih vozil po testnih vožnjah.

Trajnostni razvoj je neločljivo povezan s smotrno rabo energije, energetsko učinkovitostjo stavb, urejenim javnim prevozom, prevozom tovora po železnici in dolgoročno z drugačno strukturo naselij.

Kot primer dobre prakse je dr. Štefan Merkač predstavil Železno Kaplo (Bad Eisenkappel) in sodelovanje z občino Solčava. V Železni Kapli se nihče več ne ogreva s fosilnimi gorivi, vsi so prešli na obnovljive vire

Nekaj kritik je bilo na račun preveč velikih besed in velikopoteznih načrtov s strani dežele in občin, ki so bili obljubljeni pred leti in nikoli izpolnjeni. Kljub temu pa je treba priznati, da je bilo marsikaj tudi konkretno narejeno in da je Koroška po dejanskem narejenem daleč pred sosednjimi deželami in državami. Tudi kar se tiče omejevanja tovornega tranzitnega prometa skozi alpski prostor je Avstrija lahko vzor drugim članicam Alpske konvencije, žal pa nima prave podpore nobene od njih.

Dvorana je bila polna, slušateljev je bilo preko 130, veliko je bilo tudi takih, ki so se z vprašanji aktivno vključevali. Kljub temu je eden od govornikov pravilno ugotovil, da so to le tisti, ki probleme razumejo in jim ni treba nič več razlagati, onih "pravih", ki bi jih taka konferenca razsvetlila, pa ni in jih najbrž tudi ne bo.

AK_Koroska_sept2012_foto_Jasna_Pecjak_DSC02867m
Foto Jasna Pečjak
AK_Koroska_sept2012_foto_andrej_Pecjak_DSC02870m
Foto Andrej Pečjak

Jasna Pečjak

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000