petek, 28. februar 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sreda, 10. oktober 2012 ob 00:00, ogledov: 3053

Kateri so najpogostejši odpadki, ki jih pohodniki prinašajo v gore?

Avtor: Zdenka Mihelič
Če se še tako trudimo, ljudje z odpadki onesnažujemo okolje. A ker brez papirnatih robčkov, domačih sendvičev, zavitih v aluminijasto folijo in plastenk z vodo v gorah ne gre, je prav da vemo, kam odpadke po tem, ko se vrnemo iz hribov, tudi odvržemo.
Med najbolj pogostimi odpadki, ki jih planinci nosimo v nahrbtnikih, so razne vrečke s sadjem in njihovimi ostanki, plastenke z vodo in drugimi pijačami, domači sendviči, zaviti v aluminijasto folijo, pločevinke, papirnati robčki, papirčki od energijskih in čokoladnih tablic. Če načrtujemo večdnevno turo po gorah, je tega še več.

Prav je, da odpadke, ki jih prinesemo, tudi odnesemo z gora. Planinski bonton nam to veli, nanj pa opozarjajo tudi informacijske table in Zavod RS za varstvo narave. Še bolje pa je, da odpadke odnesemo v svoje domače okolje in jih razvrstimo po zabojnikih.

SLopak2_boksi_za_locevanjeNajveč časa se bomo ustavili pred zabojnikom za embalažo, ki je ponavadi rumene barve. Tam odložimo prazne plastenke vode in drugih pijač - seveda pred tem iz njih iztisnemo zrak, da zmanjšamo volumen, pločevinke, plastične ovitke od energijskih in čokoladnih tablic. V zabojnik za biološke odpadke vržemo peške in ostale ostanke sadja ter morebiti tudi ostanke zelenjave, ki jih nismo pojedli na pobočjih. Med biološke odpadke pa sodijo tudi papirnati robčki. V zabojnik za papir odvržemo odpadke iz papirja in kartonsko embalažo, v zabojnik za steklo pa samo stekleno embalažo.

Za ločeno zbrano embalažo poskrbi družba Slopak, ki jo pošlje naprej v reciklažo. Tako iz odpadkov nastanejo novi izdelki npr. spalna vreča ali flis pulover.

Andreja Potočnik

Slopak_Life_znaka_zaPZS

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000