sobota, 22. februar 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

četrtek, 18. oktober 2012 ob 00:00, ogledov: 4968

Odpadki v naravi ostanejo še desetletja, stoletja ...

Avtor: Zdenka Mihelič
Odpadki, ki jih odvržemo v naravo, tam ostanejo še desetletja. Najdlje se razkrajajo stekleni odpadki (4000 let), biološki odpadki ostanejo ob planinskih poteh in postojankah še pol leta.
Odpadki, odvrženi v neokrnjeni naravi, imajo svoje posledice. Snovi preidejo v gorske reke, ki so še povsem čiste in jih onesnažijo. Razkroj odpadkov vpliva na prst in kazi pogled naravne krajine. Stekleni odpadki vztrajajo kar 4000 let, preden se povsem razkrojijo. Plastenka potrebuje med 100 in 1000 let, pločevinka pol manj. Vrečke, folije in papir, v katerega imate ovite sendviče, priljubljene energijske ploščice ali čokolade, se razkrajajo 450 let, kar je sedem človeških življenj.

Kadilci mesto, na katerem so ugasnili cigareto, zaznamujejo za nadaljnjih 15 let, žvečilni gumi pa ostane kot 'dokaz' pet let. Tudi naravni odpadki, olupki, ogrizki in papirnati robčki rabijo za razkroj pol leta. 

Tako kot v naravi ne trgamo rož ali odnašamo ostalega naravnega rastja, vanjo tudi ne vnašamo tujkov. Pohodnik se v gore vedno odpravi z nahrbtnikom, zato se prostor za odpadke vedno najde. Vsebino spraznite ob prihodu v dolino na ekoloških otokih, še bolje pa je, da odpadke odvržete v zabojnike v domačem okolju in tako omogočite predelavo odpadkov, ki bo tudi s pomočjo družbe Slopak trajala bistveno manj časa, kot razkroj v naravi, obenem pa bomo iz odpadkov dobili nove izdelke. 

Andreja Potočnik

Slopak_Life_znaka_zaPZS

 

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000