sobota, 22. februar 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

četrtek, 25. oktober 2012 ob 00:00, ogledov: 2627

Težavni niso planinci, temveč dnevni obiskovalci

Avtor: Zdenka Mihelič
Občina Bohinj, ki v 66 % spada v Triglavski narodni park, 84 % občine pa je zavarovane v okviru Nature 2000, ima 5277 prebivalcev. Gre za eno večjih občin v Sloveniji, ki je zaradi svojih naravnih lepot in biotske pestrosti privlačna tudi za obiskovalce, smučarje, pohodnike, ljubitelje narave in dnevne turiste. Slednji so tudi največji onesnaževalci okolja.
Na Režijskem obratu Bohinj priznavajo, da so planinci vzorni, kar se tiče odpadkov in njihovega odlaganja. Teh je ob planinskih poteh in ob planinskih kočah vse manj, precej več je odpadkov okoli Bohinjskega jezera. Dnevni obiskovalci, ki večinoma prinesejo s sabo hrano in pijačo, za sabo pustijo sledi v obliki papirčkov, plastenk, uporabljenih plenic, papirnatih robčkov ...

V času planinske sezone se količina odpadkov v zabojnikih ne poveča, količina odpadkov pa v poletnem času močno variira od obiskovalcev, ki v občini ostanejo samo en dan. V mesecu avgustu je bilo mešanih odpadkov kar dvakrat toliko, kot je sicer povprečje (70 ton), embalaže pa 30 % več.

Zato velja poziv vsem, ki se v zavarovana območja, gore ali naravne danosti alpskega sveta odpravljajo samo za en dan, da okolje varujejo tudi tako, da odpadke odnesejo s seboj ali pa jih odvržejo v primerne zabojnike. Zgledujejo naj se po planincih, ki resnično pazijo na okolje v bohinjski občini.

Andreja Potočnik

Slopak_Life_znaka_zaPZS

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000