sobota, 22. februar 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sreda, 7. november 2012 ob 00:00, ogledov: 3118

Na Dolenjskem zavzeti varuhi gorske narave in gorski stražarji

Planinsko društvo Polom Kostanjevica na Krki | 
Avtor: Zdenka Mihelič
V soboto, 27. oktobra 2012, smo se načelniki za varstvo narave, varuhi gorske narave in gorski stražarji MDO PD Dolenjske in Bele krajine zbrali v Kostanjevici na Krki na rednem letnem zboru načelnikov za varstvo narave, gorskih stražarjev in varuhov gorske narave v MDO PD Dolenjske in Bele krajine.
Zbrali smo se pred Kostanjeviško jamo. Najprej smo imeli izobraževalno temo - ogled podzemnega kraškega sveta in življenja v njem. Ker nas je bilo veliko, kar 45, smo se razdelili v dve skupini. Pod vodstvom jamarja smo si ogledali čudovito kraško jamo, biolog Andrej Hudoklin pa nas je seznanil z živalmi v jami, s poudarkom na različnih vrstah netopirjev, ki živijo v njej. Skupini sta se nato zamenjali.

Zbor smo nadaljevali v organizaciji PD Polom Kostanjevica na Krki. Pridružil se nam je tudi načelnik KVGN PZS Janez Bizjak. Podpredsednik društva in hkrati tudi varuh gorske narave Matjaž Bohinc nam je na kratko predstavil njihovo društvo. Sledila so poročila vodje odbora za varstvo gorske narave pri MDO PD Rozalije Skobe ter načelnikov odsekov za varstvo narave v planinskih društvih. Ugotovili smo, da je bilo delo na naravovarstvenem področju bogato, raznoliko in je bil pomemben del vsebine delovanja vseh PD. V to delo je bilo vključenih kar 94 gorskih stražarjev (GS) in 25 varuhov gorske narave, v enem od PD pa je odsek za varstvo narave ravno v ustanavljanju. Vse odseke vodijo usposobljeni varuhi gorske narave, vsi pa med seboj sodelujemo in si pomagamo pri izvedbi zahtevnejših akcij. Vsako leto izvedemo usposabljanje za GS, druge izobraževalne akcije v okviru »zimskih uric«, naravovarstvene ekskurzije, očiščevalne akcije, skrbimo za učne poti ... Svoje znanje prenašamo na mlade člane PD v planinskih šolah in na izletih.

Janez Bizjak nas je seznanil z delom KVGN UO PZS. Bili smo počaščeni, da je naš zbor obogatil s z obiskom.

Sprejeli smo načrt dela za leto 2013, izvolili delegata za Zbor KVGN UO PZS, se dogovorili za objavljanje naravovarstvenih novic na spletnih straneh vseh društev, določili kraj zbora za naslednje leto, nato pa druženje nadaljevali ob dobrotah Dolenjske.

Rozalija Skobe

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000