ponedeljek, 20. januar 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sobota, 23. februar 2013 ob 00:00, ogledov: 6285

Irena Mrak nova načelnica Komisije za varstvo gorske narave PZS

Avtor: Zdenka Mihelič
Danes, 23. februarja 2013, je v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu potekal Zbor delegatov Komisije za varstvo gorske narave PZS, na katerem je 20 prisotnih delegatov (od 36) izvolilo tudi novega načelnika oz. načelnico. To je postala dr. Irena Mrak, doktorica geografije in vrhunska alpinistka.
»Živeti in delati v Alpah ali v krajih pod gorami - ne mišljeno samo na alpski del Slovenije, ampak gledano na celotno Slovenijo, je poseben privilegij. Milijoni ljudi iz velikih in onesnaženih evropskih mest nam to zavidajo. Delati in živeti ZA Alpe, prostovoljno in zavzeto, z žarom in delovnim elanom kot varuh gorske narave pa ni samo delo, ampak posebno poslanstvo in način življenja, življenjski stil. Poseben privilegij, ki si ga je potrebno zaslužiti in prislužiti z večletnimi izkušnjami, s sposobnostjo, dodatnim znanjem, predvsem pa z ljubeznijo in s spoštovanjem do gora in njihove čudežne lepote,« je vzneseno ob začetku zbora dejal Janez Bizjak, dosedanji načelnik Komisije za varstvo gorske narave (KVGN) PZS, ki pa ostaja član komisije.

Vsakoletni Zbor delegatov KVGN PZS je namenjen programskim formalnostim, poročilu in načrtom komisije, prav tako pa tudi priložnost za izmenjavo izkušenj, mnenj, primerov dobrih praks, novih znanj, utrjevanja prijateljstva in medsebojne povezanosti. In kot je dejal Janez Bizjak tudi v zahvalo  varuhom gorske narave in gorskim stražarjem za njihovo delo.
Zbor se je strinjal z Bizjakom o tem, da varovati in se boriti za nekaj, kar nima cene, ampak neskončno vrednost, naše družbeno okolje največkrat ocenjuje kot nepotrebno zaviranja razvoja, usmerjenega v varljivo stalno rast. »Narave in njenih vrednost ne moremo meriti, ker so neprecenljive, nemerljive in neizmerljive.« Po Einsteinu: »Kar lahko štejemo, ni vredno šteti, kar pa lahko vredno, tega ne moremo šteti.«

Pa vendar, varuhi gorske narave se kljub morebitnemu drugačnemu ocenjevanju s strani družbe, vedno znova trudijo svojim delom in prizadevanji, da bi narava z vsemi vrednotami tudi ostala neokrnjena, prvinska. Lansko leto je komisija pozornost posvetila akciji Radia 1, kjer so pozivali k prinašanju starih TV na Komno, KVGN PZS skupaj s PZS sta odločno nastopili skupaj in ostro protestirali proti tej akciji, ki je bila na podlagi protesta PZS tudi prekinjena. KVGN je pripravila stališča do vetrne elektrarne v Podnanosu s pozitivnim mnenjem, do vetrnic na Peci pa z nasprotovanjem, dobro se preučili in opozorili na načrte novega smučišča 2864 nad Bohinjsko Bistrico, aktivno so sodelovali v skupini za pripravo meril za dvonamensko rabo planinskih poti, izvedli so usposabljanja in izpopolnjevanja, udeležili so se seje KONSAR CAA, nekdanja načelnica Rozi Skobe je prejela najvišje priznanje PZS Svečano listino PZS, pripravili so obsežne pripombe na naravovarstveni kodeks pri Olimpijskem komiteju Slovenije in na osnutek Načrta o upravljanju TNP ... Aktivni pa so bili še na drugih področjih rednega delovanja in povezovanja znotraj PZS in izven.

Za prihodnost jih poleg zastavljenega načrta čaka še nekaj neuresničenih stvari, med njimi priprava strategije varstva narave (dolgoročni načrt), publikacija o varovanju gorske narave, ureditev statusa varuha gorske narave. Zastavili pa so si še aktivnosti, ki bodo potekale celo leto, kot so aktivno in ažurno spremljanje nedovoljenih posegov v naravi, priprava raznih strokovnih stališč itd; posamezne akcije pa bodo: Zbor delegatov KVGN PZS novembra 2013, strokovni ekskurziji v Sloveniji in tujini, sodelovanje s KONSAR CAA, sodelovanju pri Častnem kodeksu slovenskih planincev in pri projektu Okolju prijazne planinske koče, umestitev naravovarstvene zgodbe v praznovanje 120-letnice Slovenskega planinskega društva, katerega naslednica je PZS, ter seveda izvedba usposabljanj in izpopolnjevanj (eno letošnje je bilo ravno danes pred zborom na Igu).

Varuhi gorske narave so bili seznanjeni o aktualni protestni akciji evropskih nevladnih organizacij, CIPRE in nekaterih alpskih mest proti načrtovani Direktivi EU, ki predvideva privatizacijo oskrbe z vodo, kar pomeni privatizacijo javnega dobra na za prebivalce Alp najbolj občutljivem področju, to je pri upravljanju s pitno vodo. Če bi do tega v Sloveniji prišlo, so bili vsi prisotni enotni, da je treba ostro nasprotovati in protestirati proti čemu takemu.

Delegati so soglasno potrdili vsebinsko in finančno poročilo ter vsebinski in finančni načrt dela. Prav tako so na nadomestnih volitvah za novega načelnika oz. načelnico, ki so potekale na podlagi javnega razpisa. Komisija je prejela eno kandidaturo. Edina kandidatka in novoizvoljena načelnica KVGN PZS  dr. Irena Mrak (PD Križe) je doktorica geografije, vrhunska alpinistka, stala je tudi že na osemtisočaku, lani je vodila odpravo Karakorum 2012 (Gašerbrum I), naravi in gorah je zapisana z vsem srcem, prav tako ji ne manjka znanja, saj je že njena profesija usmerjena v proučevanje gorske narave pa tudi gorskega turizma, vpliva le-tega na naravo itd. Bila je ustanovna članica slovenskega Mountain Wildernessa, zaposlena pa je na Katedri za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani. Kot Fulbrightova štipendistka je na podoktorskem študiju v Ameriki, zato je danes ni bilo na zboru.

Na zboru, ki ga je vodil delovni predsednik dr. Milan Naprudnik, je potekala tudi zelo zanimiva razprava, v kateri so med drugim sodelovali podpredsednik PZS Borut Peršolja, ki je v imenu Predsedstva PZS vse pozdravil in dosedanjemu načelniku Janezu Bizjaku čestital za opravljeno delo, prisotne je povabil na dogodke praznovanja 120-letnice, izpostavil varuha pravic gora in še neuresničene projekte uresničevanja Alpske konvencije, ki jih je PZS pripravila že nekaj let nazaj. V razpravi je načelnik Komisije za turno kolesarstvo PZS Jože Rovan spregovoril o dvonamenski rabi planinskih poti, o turnih kolesarjih, kjer je najpomembnejša vzgoja. Sodelovali so še Marjeta Keršič Svetel, Vlasta Medvešek Crnkovič, Bojan Brezovar idr. Na zboru je bilo poudarjeno, kako pomembno je, da postane varuh gorske narave bolj prepoznaven in kako pomembno je povezovanje v sami komisiji ter z ostalimi komisijami ter PZS kot celoto. Pri vsem tem bodo varuhi gorske narave zagotovo naredili vse potrebne korake, saj jim volje in elana z novo načelnico ne bo zmanjkalo.

Prizadevnim članom so podelili priznanja dr. Angele Piskernik, priznanja KVGN PZS. Zlato priznanje je bilo podeljeno eno, in sicer ga je prejel dolgoletni gorski stražar Vinko Hafner iz PD Škofja Loka, ki pravi, da je pri varovanju gorske in narave nasploh najpomembnejša vzgoja, zgled in lepa beseda. »Lepa beseda lepo mesto najde,« v to sem prepričan in tako tudi sam delujem skozi vsa moja naravovarstvena in siceršnja leta.

Pred začetkom zbora je imela članica komisije Marjeta Keršič Svetel odlično, koristno in poučno predavanje Planinstvo kot tržna znamka, v katerem je izpostavila med drugim tudi pomembnost enoznačnosti in jasnosti, kaj planinstvo je, in kaj pomeni/kaj je Planinska zveza Slovenije.

Zdenka Mihelič

Fotogalerija

 Foto Zdenka Mihelič

 Foto Zdenka Mihelič1 / 20

 Foto Zdenka Mihelič2 / 20

 Foto Zdenka Mihelič3 / 20

 Foto Zdenka Mihelič4 / 20

 Foto Zdenka Mihelič5 / 20

 Foto Zdenka Mihelič6 / 20

 Foto Zdenka Mihelič7 / 20

 Foto Zdenka Mihelič8 / 20

 Foto Zdenka Mihelič9 / 20

 Foto Zdenka Mihelič10 / 20

 Foto Zdenka Mihelič11 / 20

 Foto Zdenka Mihelič12 / 20

 Foto Zdenka Mihelič13 / 20

 Foto Zdenka Mihelič14 / 20

 Foto Zdenka Mihelič15 / 20

 Foto Zdenka Mihelič16 / 20

 Foto Zdenka Mihelič17 / 20

 Foto Zdenka Mihelič18 / 20

 Foto Zdenka Mihelič19 / 20

 Foto Zdenka Mihelič20 / 20

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000