torek, 27. oktober 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

ponedeljek, 13. maj 2013 ob 00:00, ogledov: 3498

Komisija za varstvo narave in urejanje alpskega prostora CAA tudi o gorskem kolesarstvu

Avtor: Zdenka Mihelič
Sestanek Komisije za varstvo narave in urejanje alpskega prostora (KONSAR) v okviru Združenja planinskih organizacij alpskega loka Club Arc Alpin (CAA) je potekal med 3. in 5. 5. 2013 v Innsbrucku, letošnji gostitelji pa so bili Avstrijci (Oesterreichischer Alpenverein).
Dogodek je potekal v prostorih avstrijske planinske zveze v Innsbrucku, kot organizator pa se je izkazal Peter Hasslacher.
Petkov večer je bil namenjen ogledu mesta in neformalnemu druženju predstavnikov alpskih planinskih zvez, letni sestanek pa je potekal v soboto, 4. 5. Na dnevnem redu je bilo devet tematik, in sicer:
 • potrditev zapisnika lanskega sestanka,
 • poročilo vodje komisije pri CAA (Jörg Ruckriegel; DAV),
 • poročilo upravnega odbora CAA in poročila ostalih komisij,
 • primerjava okoljskih izobraževanj v posameznih zvezah CAA,
 • opredelitev stališč CAA do načrtovanja rabe prostora v Alpah,
 • gorsko kolesarjenje in okolje - oblikovanje stališč CAA do izvajanja gorskega kolesarjenja,
 • poročila nacionalnih predstavnikov komisij,
 • razno,
 • razprava o lokaciji sestanka v letu 2014.

Podrobni zapisnik sestanka bo Veronika Schulz (CAA) posredovala v naslednjih dneh.

Glede na obravnavane tematike velja izpostaviti sledeče:

 • Uradni jezik CAA je od letošnjega leta dalje tudi angleščina, kar je z vidika večje enakopravnosti pri sodelovanju v razpravah zelo dobra odločitev. Letošnji sestanek je sicer še vedno minil v prevladi nemškega jezika, kar bo potrebno v prihodnje obrniti v prid angleščine, ki je za vse predstavnike planinskih zvez CAA tuji jezik.
 • Del sestanka je bil namenjen vprašanju varovanja kulturne pokrajine v Alpah, pri čemer bo Planinska zveza Nemčije (DAV) pripravila tematsko razstavo o tem področju, na predlog udeležencev KONSAR sestanka pa bo razstava potujoča in bo v prihodnjih letih na ogled v posameznih državah članicah (npr. v okviru Alpskega tedna). KONSAR bo oblikoval skupna stališča in priporočila o varovanju kulturne pokrajine v Alpah.
 • Predstavnica CAA Veronika Schulz je pozvala predstavnike komisij, da pripravimo primere dobrih praks s področja prispevanja k zmanjšanju negativnih učinkov podnebnih sprememb.
 • Na področju okoljskega izobraževanja je potrebno ustrezno dopolniti primerjalno preglednico za posamezne nacionalne komisije in izpostaviti primere dobrih praks, v katere sodijo tako vsebine izobraževanj, že izvedene aktivnosti na terenu ipd. KONSAR bo na podlagi informacij posameznih komisij oblikoval skupni protokol o tej tematiki.
 • Na področju gorskega kolesarjenja (protokol je bil oblikovan na predlog naše predstavnice na lanskem sestanku KONSAR CAA Irene Brložnik) ne moremo sprejeti povsem enotnega stališča, saj so razmere v posameznih državah različne, vezane predvsem na različno zakonodajo. Pri tem je najstrožja prav slovenska, ki ne dovoljuje vožnje po planinskih poteh. Tako na ravni CAA ostajamo na zelo splošnih priporočilih o gorskem kolesarjenju, pri čemer pa imamo na nacionalni ravni avtonomnost pri sprejemanju odločitev in priporočil.
 • Poročila posameznih komisij so izkazala veliko število zelo različnih aktivnosti na področju varovanja gorske narave, pri čemer je bilo izpostavljeno tudi sodelovanje z lokalnimi skupnostmi v povsem konkretnih akcijah, ki so bile večinoma povezane s protesti proti izgradnji novih smučišč.
 • Za organizacijo sestanka KONSAR v letu 2014 je na vrsti PZS (KVGN), našo odločitev pa je potrebno sporočiti do konca junija 2013.

V nedeljo, 5. 5., smo si ogledali rezultate zelo uspešnega projekta, ki ga že nekaj let izvaja Oesterreichischer Alpenverein ob podpori avstrijske vlade. T.i. projekt »Gorskih vasi« (Bergsteigerdörfer; www.bergsteigerdoerfer.at) vključuje 17 vasi po vsej Avstriji, v katerih je mogoče izvajati aktivnosti v ohranjenem naravnem, mirnem okolju. Izbrane vasi odlikuje visoka stopnja ohranjenih tako naravnih kot tudi kulturnih vrednot in tradicije. Projekt je nastal kot alternativa klasičnemu in adrenalinskemu turizmu drugod v Alpah in je vsako leto bolj prepoznan in uspešen, prav tako so ga za svojega vzeli tudi domačini. Zelo pomemben vidik je tudi dostopnost vasi z javnim prevozom, zato smo za ogled vasi St. Jodok, Schmirn in doline Valsertal uporabili vlak in lokalno taksi službo. Vodja projekta Christina Schwann nam je predstavila aktivnosti na terenu, posebej pa smo se seznanili z vključevanjem vsebin območij Natura 2000 v turistično ponudbo. Projekt bo potekal tudi v prihodnjih letih, aktivnosti pa se bodo razširile tudi v Nemčijo in Italijo.

Pripravila:
Irena Mrak, načelnica KVGN PZS


Fotogalerija

 Foto Irena Mrak

 Foto Irena Mrak1 / 4

 Foto Irena Mrak2 / 4

 Foto Irena Mrak3 / 4

 Foto Irena Mrak4 / 4

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...