petek, 28. februar 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sreda, 22. maj 2013 ob 00:00, ogledov: 3825

Preprečimo lov na ogrožene vrste ptic

Avtor: Zdenka Mihelič
Na seji Komisije za varstvo gorske narave pri Planinski zvezi Slovenije, ki je bila v sredo, 8. 5. 2013, smo ob aktualni problematiki iz dnevnega reda govorili tudi o trenutno zelo aktualni zadevi, ki je razburila mnoge nevladne organizacije v Sloveniji.
Na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje trenutno poteka obravnava pobude, da se na seznam lovne divjadi doda dodatnih osem vrst ptic. Vse predlagane vrste ptic so zavarovane, med njimi je pet v Sloveniji ogroženih gnezdilk.

Člani komisije KVGN PZS smo zavzeli stališče, da je takšen predlog nesprejemljiv, saj tudi argumenti, s katerimi predlagatelj, Lovska zveza Slovenije, opravičuje svojo potezo, ne vzdržijo. Med drugim je eden od argumentov tudi, da bi se odstrel teh ptic vršil v raziskovalne namene.

Streljanje za raziskovalne namene je v današnjem času povsem nerazumljivo in takšen argument v današnjih časih ne vzdrži.

Komisija za varstvo gorske narave PZS se tako v celoti pridružuje ostalim nevladnim organizacijam, ki so javno pozvale Lovsko zvezo in Ministrstvo za kmetijstvo in okolje RS, da takšen predlog takoj umaknejo iz procedure.

Več o kampanji nevladnih organizacij najdete na spletni povezavi: www.tretjičlen.si/slo/ptici.

Irena Mrak, načelnica KVGN PZS
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000