torek, 21. maj 2024
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

četrtek, 23. maj 2013 ob 00:00, ogledov: 3641

Varstvo Alp pod vprašajem

Avtor: Zdenka Mihelič
Naravne in visokogorske pokrajine postajajo vse pogosteje žrtev turizma in energijskega preobrata. Bodo Alpe zapravile svojo srebrnino?
Da bi kljub segrevanju podnebja ohranile prihodek na področju smučarskega turizma, se smučišča širijo v vse višje lege, na nižjih legah pa naj bi naravna nihanja izravnala umetno zasnežena smučišča. Povsod v Alpah se na tem področju intenzivno vlaga v gradnjo infrastrukture doživljajskega turizma, kot so viseči mostovi, razgledne ploščadi ali adrenalinski parki. Poleti ledenike prekrivajo s folijo ali pa jih umetno zasnežujejo, da bi lahko dlje časa preprečevali njihovo nezadržno taljenje.

Obenem pa v Alpah kar naprej gradijo nove elektrarne, ki so namenjene proizvodnji električne energije iz vodne energije, vetra in sončne energije. Za proizvodnjo novih kilovatnih ur "zelene" elektrike se žrtvujejo potoki in reke, zaradi pozidave je okrnjena podoba pokrajine. Urejanje dostopa do gorskih območij in gradnja infrastrukturnih objektov za proizvodnjo električne energije se opravičujeta kar z nujno potrebnimi delovnimi mesti.

Tovrstni projekt se vse pogosteje pojavljajo na območjih, ki so varstveni status dobila predvsem zaradi svojega neokrnjenega okolja, pokrajinske lepote ali pristnosti izjemnih naravnih vrednot. Zato v občinah zaradi ekonomskih vidikov že razmišljajo, da bi obstoječo varstveno zakonodajo zaradi turizma oz. proizvodnje električne energije omilili ali celo odpravili, pri tem pa so s svojim kratkovidnim odnosom mirno pripravljeni sprejeti dejstvo, da bi s tako odločitvijo ogrozili podstat za razvoj uspešnih počitniških destinacij - izjemno naravno in visokogorsko pokrajino. Tak razvojni trend je treba obravnavati resno, saj je podobna prizadevanja mogoče že zaznati tudi na parlamentarni ravni.

Organizacije, katerih poslanstvo je prav varstvo alpskega sveta, bodo zato 10. avgusta 2013 solidarno sodelovale pri prižiganju kresov v kampanji Ogenj v Alpah in se tako zavzele za učinkovito varstvo Alp. Da bi se kljub gospodarski krizi, podnebnim spremembam in prenehanju uporabe jedrske energije ohranila občutljiva pokrajina in njen varstveni status.

Viri in več informacij na: cipra.org, www.feuerindenalpen.com/, www.cipra.org/de/CIPRA/cipra-schweiz.
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije