torek, 21. maj 2024
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

četrtek, 13. junij 2013 ob 00:00, ogledov: 8766

Hrošči - ste jih videli?

Avtor: Zdenka Mihelič
Svoj prosti čas vse večkrat preživljamo v naravi in opazujemo njeno živost. Tudi letos lahko svoja opažanja ogroženih hroščev vsak sporoči na spletni portal www.sporocivrsto.si in tako prispeva k znanstvenemu preučevanju teh vrst.
Hrošči rogač, alpski kozliček, bukov kozliček in hrastov kozliček so namreč odlični pokazatelji stanja gozdov. Podatke zbiramo že šesto leto. Začeli smo s pobudo naravovarstvenikom in ker je bilo zanimanje odlično, smo k zbiranju in sporočanju podatkov povabili tudi širšo javnost. V ta namen smo vzpostavili spletni portal, kjer je podatek možno vpisati kadarkoli. Seveda pa je to tudi način, da se naučimo, da v naravi le opazujemo, morda poslikamo in ne jemljemo živali iz naravnega okolja. 

Vse štiri naštete vrste hroščev so prepoznavne in jih zlahka opazimo. Hkrati pa imajo te vrste širši, evropski naravovarstveni pomen, saj so navedene na seznamu redkih in ogroženih živalskih vrst evropskega ekološkega omrežja »Natura 2000«. V nekaterih državah Evrope so ti hrošči izredno redki, ali so že izginili zaradi spremenjenih razmer v gozdovih, nastalih zaradi intenzivnega gospodarjenja. Iskane hrošče, ki so odvisni od ohranjanja naravnega ravnovesja v gozdu z dovolj odmrlega in starega lesa, praviloma najdemo v avtohtonih listnatih gozdovih. Kjer pa je z izsekavanjem gozd močno spremenjen in je nasajena smreka, ti hrošči ne morejo več preživeti. 

Zbiranje in vpogled v podatke o pojavljanju, smo omogočili na spletu. Prav vsak lahko svoja opažanja vpiše in spremlja do sedaj zbrane podatke na spletni strani www.sporocivrsto.si, kjer so tudi enostavna navodila in podroben opis iskanih hroščev. Ob vpisu novih podatkov je potrebno v spletnem obrazcu vpisati tudi podatke o avtorju, ki pa so namenjeni in dosegljivi zgolj administratorju, predvsem zato, da lahko preverimo veljavnost vnosa in ga morebiti dopolnimo ali popravimo s pomočjo avtorja. In ker je nekatere vrste hroščev med seboj mogoče zamenjati ali kako drugače zgrešiti, je ob vpisu podatkov o avtorju, potrebno dodati tudi fotografijo hrošča, ki je lahko posneta tudi z mobilnim telefonom.

Za vpis in prispevek k ohranjanju teh štirih vrst hroščev se vnaprej zahvaljujemo vsem, ki bodo tudi letos dodali vpis opažanja. Ta akcija vsako leto prinaša neprecenljive podatke tistim, ki se poklicno ukvarjamo s spremljanjem stanja živalskih vrst, prav tako pa prinaša možnost izobraževanja in dobrih občutkov vsem, da smo pripomogli k ohranjanju bogate slovenske narave. Hvala vsem za trud.

Zavod RS za varstvo narave

Zbrane podatke od leta 2007 do danes lahko najdete na www.sporocivrsto.si

Hrosci_ste_jih_videli_plakat
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije